Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Годишње саветовање судија - ПРАВДА У СРБИЈИ ДОСТИЖНА

14.10.2011.

10. октобар 2011. - На годишњем саветовању судија на Златибору оцењено да је правда у Србији достижна и да је правосуђе способно да се одупре свим врстама притисака. Према речима министарке правде Снежане Маловић, правосуђе је показало да је способно да донесе пресуде у најделикатнијим предметима.

"Ваша улога је од пресудног значаја, јер задаје последњи ударац организованом криминалу и корупцији", поручила је Маловићева судијама у Србији. Она је рекла и да правосуђе мора добити пуни смисао тако да сваки грађанин осети да му је правда достижна и да до ње може доћи у разумном року. Отварајући скуп судија, председница Врховног касационог суда и Високог савета судства Ната Месаровић истакла је да је то најзначајније и највеће саветовање судија. Према њеним речима, ефикасности заштите права грађана, владавине права и правне сигурности допринеће и размена искустава и дискутовање о спорним и актуелним питањима која су пред правосуђем Србије.

Она је рекла и да се реформа правосуђа у Србији наставља и да тежи достизању независног судства и независности сваког судије, као и постизању правосуђа које ће радити транспарентно, ефикасно и одговорно у циљу владавине права и правне сигурности.

Месаровић је прочитала писмо подршке председника Србије Бориса Тадића и премијера Мирка Цветковића, који су поручили да је јако и реформисано правосуђе један од праваца за сигурније и боље друштво, које гарантује и сигурност улагања и заштиту људских права.

Председник Уставног суда Србије Драгиша Слијепчевић рекао је да први резултати реформисаног правосуђа показују да је у Србији правда достижна и да се до ње може доћи путем правичног пресуђења.

Према речима председнице Скупштине Србије Славице Ђукић Дејановић, бројност тог скупа, у чијем раду учествује 1.200 судија из земље и региона, јесте параметар који показује да правосуђе учествује у реформама наше земље и помаже да се унапреди њен углед у свету и оствари ефикасна заштита права грађана.

"Свесна сам да и ако темељи реформи почивају на законодавној власти на вама је најделикатнији део посла да примените те законе", рекла је Ђукић Дејановићева и оценила да је тај скуп подстицај Србији да иде путем који сигурно води бољем животу њених грађана.

Током дводневног саветовања, које је одржано у организацији Врховног касационог суда, судије свих судова Србије дискутовале су о актуелним и спорним притањима која се јављају у пракси, новим законским институтима и решењима.

Скупу су присуствали председница Скупштине Славица Ðукић Дејановић, министарка правде Снежана Маловић, земеник премијера и министар полиције Ивица Дачић, председник Уставног суда Драгиша Слијепчевић, тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић, директор полиције Милорад Вељовић, профестори правних факултета и адвокатских комора, гости из БиХ, Републике Српске, Македоније и Црне Горе.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ