Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Говор министарке правде Снежане Маловић, ОЕБС- Сaва Центар, 12.март 2009.године "Правни оквири и практична примена института прикривеног иследника"

13.03.2009.

Ваше Екселенције, господо тужиоци и судије, даме и господо,

Данас је 12.март, дан када је организовани криминал оставио свој крвави траг на хоризонту демократије у Србији. На данашњи дан, пре 6 година убијен је први демократски премијер Србије, др Зоран Дјиндјић, заустављен у кораку, у жељи да се обрачуна са организовним криминалом на простору Србије и да долазећим генерацијама у Србији омогући да са својим пријатељима из Европе буду део европске породице. Мафија је била бржа и организованија.
Зато сам слободна да баш данас, са овог места упутим јасну поруку свима: држава Србија креће у одлучујућу борбу против организованог криминала и корупције. То дугујемо управо тим младим генерацијама које нису учествовали у стварању Милошевићевих правила, разједању државног ткива, и које имају право на бољи живот. То дугујемо храбрим људима који су положили живот стварајући демократију у Србији. Себе су уткали у историју а на нама је одговорност да наставимо даље. Не можемо деци која долазе оставити терет и обавезу из прошлости, дозволити да они живе у друштву у коме организовани криминал диктира правила.
Тај проблем морамо ми решити,одмах, САДА.
Успостављене су респектабилне државне институције које се боре против организованог криминала, постоји јасна политчка воља, и што је најважније, градјани Србије вапе за правдом. Борба против свих најтежих облика криминала подразумева снажне, стабилне, ефикасне и одговорне државне институције, пре свега, независно и непристрасно судство, одлучно, храбро, професионално и технички опремљено тужилаштво, али и полтичаре који сносе одговорност за брзину доношења адекватног законског оквира. Закони су оружје у рукама професионалаца, и ако су они добри, ефекат је известан.
Зато је данашњи скуп веома важан. Велико ми је задовољство што управо своја драгоцена  искуства из ове области могу да нам пренесу они који су лидери у том послу. Име часног судије Дјованија Фалконеа и данас се помиње у нашим судницама Специјалног суда. То је име које представља синоним за борбу против организваног криминала. И према њему и према Зорану Дјинидјићу, према свим жртвама криминала у Италији, Сједињеним Америчким Државама, Србији имамо обавезу. Хајде да заједно урадимо више.

Прикривени иследник је за наше законодавство нови институт који је неопходан за разбијање организованог криминала и заштиту државног интереса и интереса градјана Србије. Уводјењем овог института у Нацрт Закона о кривичном поступку, јасно смо поставили свој циљ: омогућићемо институцијама који се баве најтежим делом посла у разбијању организованог криминала, полицији и судству, јасну подршку. Створићемо услове у којима ће ови људи радити са што мање ризика. Учићемо од оних који најбоље познају ову тему и имају велико искуство у њеном спроводјењу: од тужиоца и полицајаца италије, респектабилних институција САД, као што су ФБИ. Спремни смо да подржимо едуковање наших тужилаца и полицајаца управо у овим земљама.
Зато са Амбасадорима г. Камеруном Мантером и г.  Алесандром Меролом, имам сталну комуникацију, и највиши степен разумевања. На оваквој, сталној и драгоценој подршци, искреној жељи и помоћи да се успоставе снажне институције које ће ојачати крхку демократију у Србији. Такође, мисија ОЕБСа у Србији представља носиоца подршке реформским процесима овде. Не знам за проблем или дилему за који нисам могла да се обратим његовој екселеницији Хансу Оле Урстаду. Као велики професионалци његов тим и он сам, били су гарант реформи у нашој земљи у сваком тренутку. Одлучни и дискретни. Стручни и ефикасни.
Многи закони који су стварали оквир демокатије, радне групе стручњака и професионалаца који су их писали, подржани су управо од ових људи које сам сада поменула. Захваљујем им на томе искрено. Србија им дугује много.
На крају, желим да кажем судијама и тужиоцима да ће правосудје Србије имати сталног партнера у министарству правде и свима нама који радимо у њему, да ћемо се трудити им створимо одговарајуће техничке, материјалне и законске услове.
Заједно смо на великом задатку, имамо велику обавезу и одговорност.
Скупу се обратио тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић који је рекао да је за разлику од сведока сарадника, прикривени иследник не може да буде особа за коју постоји основана сумња да је припадник организоване криминалне групе, као ни она која је осуђивана за тешка кривична дела.

- Пошто је прикривени иследник радник органа унутрашњих послова, БИА или другог државног органа, веома је важно истаћи значај сарадње Тужилаштва са тим органима - нагласио је Вукчевић и додао «зато је сврха правне државе да буде боље организована од криминалаца, и да полиција и правосуђе буду испред мафије».
Специјални тућилац за организовани криминал Миљко Радисављевић је напоменуо да  је убиство премијера Ђинђића на бруталан начин показало да неблаговремена борба против организованог криминала доводи до трагиццних последица.

"Немамо право да понављамо грешке из прошлости, јер смо због њих платили превелику цену", нагласио је специјалани тужилац.

Он је навео да ће институт прикривеног иследника највећи допринос имати на откривању, спречавању и доказивању најтежих облика корупције. "Организовани криминал је до сада упознао методе нашега рада, средства која користимо и томе прилагодио своје деловање. Стога процесно законодавство морамо унапредити и увести нове методе". казао је Радисављевић.
Амбасадор САД Камерон Мантер рекао је да ће увођењем института прикривеног иследника бити проширене надлежности тужилаца, што ће ојачати капацитете Србије за борбу против кривичних дела. Истичући да је посао прикривеног иследника веома
ризичан, али да ће бити важан корак у борби са криминалом, Мантер је додао да у Америци нема ограничења у којим се случајевима могу користити прикривени иследници. Шеф Мисије ОЕБС Ханс Ола Урстад рекао је да се институт прикривеног иследника, уз закон о одузимању имовине стечене криминалом, сматра кључним елементом и једним од најефикаснијих средстава у борби против организованог криминала.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ