Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Говор министарке правде Србије Снежане Маловић - 25.11.2008. године

25.11.2008.

      25. новембар 2008. године на конференцији под називом «Оснивање и рад службе за помоћ и подршку оштећенима и сведоцима» у згради Окружног суда у Устаничкој улици у Београду.

      Поштовани председници окружних и општинских судова у Србији, представници регионалних Служби за помоћ сведоцима и жртвама, представници мисије ОЕБС у Србији и америчке амбасаде у Београду, част ми је и задовољство да Вас поздравим на овако значајном скупу који је посвећен иницијативи за оснивање
Служби за помоћ оштећенима и сведоцима при судовима опште надлежости у Србији.

      Службе за помоћ жртвама и сведоцима, које данас постоје у низу европских држава, али и ван Европе, од великог су значаја, имајући у виду чињеницу да је њихова основна функција пружање помоћи сведоцима и оштећенима како би се што лакше суочили са кривично правном процедуром.

      Значај ових служби огледа се у пружању емотивне,  практичне и евентуално друге помоћи.

      Истовремено, искуства Служби за помоћ жртвама и сведоцима показују да се велики број жртава кривичних дела суочава са такозваном секундарном виктимизацијом, јер поред физичких повреда, губитка имовине, нанете штете и других повреда права, кривично дело изазива и читав низ различитих психичких последица.

      У таквој ситуацији недостатак знања и разумевања од стране појединаца и институција који долазе у контакт са жртвом од момента извршења кривичног дела па до судске одлуке резултирају реактивирањем трауме и даљим повређивањем жртве.

      Жртва губи поверење у институције система односно у њихову могућност да јој пруже помоћ, подршку и заштиту, а то свакако утиче на формирање ставова жртве, а тиме и свих грађана, како о друштву у целини тако и о инсититуцијама правосудног система, што може проузроковати неспремност жртава да пријављују различите форме виктимизације. Стога је заштита од секундарне виктимизације подједнако важна као и заштита од самог кривичног дела.

      Не само на суђењима за ратне злочине, већ и на  суђењима за организовани криминали и другим тешким облицима криминалитета, јавља се низ питања у вези са безбедношћу сведока. Поред тога, оштећени и сведоци најтежих кривичних дела често су особе трауматизиране искуствима кроз која су прошли, па поновно проживљавање тих искустава путем сведочења у непознатом окружењу као што је суд, може бити јако тешко за њих. Због тога је важно да се сведоцима пружи психичка подршка и помоћ у вези са сведочењем.

      Досадашњи резултати Службе за помоћ и подршку оштећенима и сведоцима која је формирана при Већу за ратне злочине Окружног суда у Београду и позитивна искуства која су проистекла из рада ове службе, довољан су основ и подстрек да се настави даље у процесу оснивања оваквих служби и при судовима опште надлежности, у редовном кривичном поступку.

      Учешће сведока у судском поступку од велике је важности за ток и успешност судског поступка, али сведочење може представљати трауматично искуство и стога је веома значајно да у суду постоји специјализована служба, у којој раде обучени људи чији је задатак да обезбеде услове за сигурно и безбедно сведочење, који ће на најадекватнији начин помоћи и омогућити да сведоци и оштећени превазиђу негативна осећања у вези са њиховим учешћем у судском поступку, да их охрабре да пред судом дају исказ и тиме допринесу утврђивању истине и остваривању правде. На овај начин остварује се и крајњи резултат, а то је бржи, ефикаснији и економичнији судски поступак, што доприноси јачању поверења грађана у правосудне институције.

      На крају, искористила бих ову прилику да се захвалим Мисији ОЕБС у Србији која нам даје подршку у свим нашим тежњама ка осавремењавању, унапређењу и модернизацији правосудног система Србије и нашим настојањима да  усвојимо европске стандарде као и  Окружном суду у Београду које је покренуло ову иницијативу. 

      Хвала

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ