Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Говор Снежане Маловић, министарке правде на стручном скупу «Критеријуми вредновања рада јавних тужилаца» (Континентал 18.11.2008.) - 19.11.2008. године

19.11.2008.

Постовани јавни тужиоци, заменици јавних тужилаца, представници правосуђа у региону, даме и господо,

Част ми је и задовољство да Вас поздравим у име Министарства правде као и у своје лично име и да подржим значајну тему овог округлог стола под називом: Критеријуми вредновања рада јавних тужилаца.
Желим да укажем на то да је Удружење јавних тужилаца још једном правовремено препознало потребе нашег друштва и предстојеће реформе и предузело иницијативу у циљу спровођења новог пакета правосудних закона који се налазе у скупштинској процедури. 
Убеђена сам да је успостављање прецизних критеријума од велике важности за унапређење рада носилаца правосудних функција као и установљавање дисциплинске одговорности за нестручан и несавесан рад. На овај начин ће се постићи да у правосуђу Србије раде стручне, оспособљене и достојне судије и јавни тужиоци, чиме ће се повећати ефикасност читавог система.
Вредновање рада судија и тужилаца и установљавање објективних критеријума и мерила представља један од најважнијих изазова реформе правосуђа. Какви ће бити носиоци правосудних функција, зависи управо од критеријума вредновања њиховог рада којима, рекла бих, на најнепосреднији начин стварамо нове, боље, модерне, ефикасне тужиоце који се могу ухватити у коштац са опасним друштвеним појавама.
Транспарентан и објективан избор носилаца правосудних функција је од великог значаја, јер је досадашња пракса избора имала доста мањкавости. Избори носилаца правосудних функција су често били подложни политичким притисцима и личним утицајима. 
Зато јасни критеријуми и мерила за избор судија и тужилаца и адекватно праћење и вредновање њиховог рада омогући ће отклањање свих недостатака система избора. Једна од значајних новина које су предложене у новом пакету правосудних закона је управо увођење мерила и критеријума. Заложићу се да тај текст буде оцењен од стране Венецијалнске комисије.  
Уставна позиција тужилаштва је од пресудне важности за остваривање овлашћења тужилаштва. Више пута су се чули коментари стручне јавности да Устав Републике Србије не пружа нужне гаранције самосталности тужилаштва. Из тог разлога, Удружење тужилаца и представници републичког и осталих јавних тужилаштава у земљи интензивно су учествовали у изради нацрта закона у сарадњи са Министарством правде и кроз бројне јавне расправе дошло се до предложених решења која се у великој мери могу сматрати компромисним.
Уставом Републике Србије уведена је сталност тужилачке функције која се односи само на заменике јавних тужилаца који се после првог пробног периода од три године бирају на сталну функцију, док је мандат јавних тужилаца ограничен на период од шест година. На овај начин успоставља се сталност тужилачке функције, осим за руководеће функције у оквиру јавног тужилаштва то јест јавне тужиоце.
Устав Републике Србије у члану 64. прописује положај, састав и избор Државног већа тужилаца, новоустановљеног органа у нашем правом систему. Самосталност Државног већа тужилаца огледа се  у самосталном располагању средствима за рад у складу са законом, као и саставом и начином избора изборних чланова Државног већа тужилаца.
Државно веће тужилаца, по новом предлогу, учествује у избору јавних тужилаца, оцењује да ли они могу да напредују и води дисциплински поступак као и поступак у коме се утврђују разлози за престанак њихових функција.    
Дисциплинска одговорност јавног тужиоца у важећем закону само је назначена – кроз мере упозорења или уклањања из јавног тужилаштва због несавесног или нестручног вршења дужности, ако оно није такво да изискује разрешење.
Доношењем новог Закона о јавном тужилаштву, који прописује дисциплинске прекршаје и потпуније уређује дисциплинску одговорност јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца, уједначава се њихов положај у поступку утврђивања разлога за разрешење због несавесног вршења тужилачке функције, које се одређује као дисциплински прекршај. Такође, новину представља и вредновање рада носилаца јавнотужилачке функције, које представља основ за напредовање, разрешење и похађање обавезних облика обуке. Важно је да вредновање рада јавних тужилаца представља и Вашу жељу да преузмете одговорност за свој рад, јер је то од посебне важности за све грађане Србије.

Због тога сматрам да је овај данас организовани округли сто изузетно значајан, јер ће бити прилика да се са стручњацима  из региона још једном размене мишљења и продискутују о идејама како би се дошло до најбољих решења и адекватног предлога критеријума и припремио радни материјал који ће Државном већу тужилаца бити од велике користи, јер ће му усвајање истих представљати први задатак након оснивања. Похвално је да удружење јавних тужилаца још једном предузима иницијативу у правом тренутку и да у току усвајања нових закона већ припрема ваљане механизме за њихово спровођење.
Министарство правде је одлучно да спроведе реформу правосудног система, у складу са најбољим светским и европским  стандардима,а у оквирима правне традиције и расположивих ресурса. Нови закони, омогућиће и успешну борбу против свих облика криминала, а посебно да се Национална стратегија за борбу против корупције и прања новца успешно спроведе.
Још је Иво Андрић у Проклетој авлији рекао да од како је света и века криминал је одувек био негативна појава за коју је свако друштво пружало одговарајуће начине реаговања.
Несумњиво једна од најефикаснијих институција која је створена током те борбе је институција јавног тужилаштва.
Настанак ове институције је последица друштвене свести да кривично дело представља повреду не само појединачног већ, пре свега, општег интереса па је нормално да се у заштити општег интереса стара државна институција оличена у јавном тужилаштву.

Ови предлози закона у складу су са европским и међународним стандардима, као и захтевима из Европског партнерства, и његовим усвајањем приближићемо се још један корак ближе ка нашем европском циљу.
Задовољни смо што у Удружењу јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца имамо правог партнера на овом комплексном и тешком путу и пожелела бих Вам пуно успеха у раду, како на данашњем округлом столу тако и у даљим заједничким пројектима на реформи правосуђа.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ