Српски ћирилица Srpski latinica English

 

ИНИЦИРАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ МИНИСТАРСТВА ПРАВДЕ И ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ФРАНЦУСКЕ ФОНДАЦИЈЕ ЗА КОНТИНЕНТАЛНО ПРАВО

1.03.2013.

Министар правде и државне управе, Никола Селаковић  састао се са делегацијом француске Фондације за континентално право и том приликом иницирано је потписивање Меморандума о сарадњи између Министарства и Фондације. Такође, једна од главних тема састанка била је и ефикасно увођење система јавних бележника у Србији, као и могућност сарадње и у другим правним стварима између Француске и Србије.

Представници Фондације истакли су задовољство досадашњом сарадњом са Министарством и понудили своје активно учешће и помоћ у увођењу нотарског система у српско правосуђе. Они су истакли да је Министарство направило добар потез одлагањем примене Закона о јавном бележништву за следећу годину, јер је потребно створити све неопходне предуслове како би систем нотаријата био ефикасно имплементиран.

Министар Селаковић се захвалио на посети, нагласивши да је сарадња Министарства и Фондације од великог значаја, јер Француска има дугу традицију нотаријата, као и да ће њихови савети и искуство бити од великог значаја за Србију. Селаковић је истакао да је за ефикасно увођење нотаријата у српско правосуђе, неопходна хармонизација низа правосудних закона и информисао присутне да радне групе Министарства спремају сет таквих закона, који ће управо омогућити добру правну основу за увођење јавно-бележничког система у Србији. Он је навео да је јако важно да Србија сагледа предности и недостатке нотаријата земаља из региона, јер је нотарски систем уколико се не спроведе од старта адекватно подложан корупцији. Из тог разлога, Министарство је дефинисало низ корака који ће омогућити да цео процес изградње и увођења овог система буде транспарентан и отворен.

Такође, министар је истакао да пре оживљавања нотаријата у Србији, грађани морају створити перцепцију о важности улоге јавних бележника и њиховим овлашћењима. Потребно је и мотивисати најбоље правнике да уђу у нотарски систем, јер ће то бити једна од најодговорнијих и најбитнијих правних професија у Србији, која ће доприносити правној сигурности њених грађана, нагласио је министар.

 

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ