Српски ћирилица Srpski latinica English

 

"Јачање владавине права у Србији кроз борбу против организованог криминала и корупције" - 21. 11. 2008. године

24.11.2008.

Поштоване даме и господо, драге колеге,

Част ми је и задовољство да Вам се у име Министарства правде, и у своје лично име, обратим на овако значајном скупу посвећеном политици супротстављања организованом криминалу, који организује Центар за безбедносне студије у сарадњи са Владом Краљевине Шведске.

Организовани криминал је једнако штетна појава у свим друштвима и на свим нивоима развоја. Овај проблем је још тежи и сложенији у друштвима као што је Србија која се налазе на путу демократског преображаја. Пред Србију као земљу у транзицији постављају се бројни задаци који захтевају изградњу институција и правног оквира за њихово спровођење. Како организовани криминал разара супстанцу сваке државе, његово сузбијање је услов без кога држава не може успешно испунити постављање задатке и легитимисати се као држава владавине права.

Борба против организованог криминала у комплексан и дуготрајан процес. Она захтева примену осмишљени и дефинисаних мера у борби против свих облика организованог криминала. Један од кључних фактора у институционалној борби против организованог криминала су независне, непристрасне, ефикасне и одговорне правосудне институције, а њихово стално јачање је примарни задатак.

Грађани Србије организовани криминал сврставају на високо треће место проблема, после незапослености и сиромаштва. Како је активна улога грађана кључ успеха земље у транзицији, обавеза је свих институција у Србији да се стално боре против свих облика организованог криминала. Такође, успешна борба против организованог криминала један је од чинилаца који се цени у процесу приступања Европској унији, као и при процени усаглашености са стандардима Савета Европе.

Организовани криминал данас више не познаје границе држава и режима. Мреже добро организованих криминалаца свих нација и боја баве се разним уносним "пословима" а најчешће оним који се тичу трговине оружјем, наркотицима и људима, јер доносе велике профите. Мафијашки кратели контролишу пословне трансакције у одређеним областима и у појединим деловима света вршећи уцене и подметања, служећи се силом, претњом, подмићивањем и другим незаконитим средствима. На тај начин директно омета развој економије и напредак друштва у целини.

Организоване криминалне групе са простора бивше Југославије и Балкана у току балканских сукоба ојачале су, консолидовале се и успоставиле блиску "сарадњу" са мафијом и са међународним организованим криминалом у западноевропским земљама попут Француске, Италије и Белгије, угрожавајући новонастале балканске државе па и саму Европску унију. Зато Европска унија од земаља западног Балкана тражи да појачају напоре у борби против организованог криминала, корупције или илегалне миграције, што представља значајан предуслов у процесу европских интеграција. Специјализоване агенције УН и Европска унија разним мерама подупире у земљама стварање бољег и ефикаснијег судског система, владавину права и развој економије тих земаља.

Недавно сам учествовала на министарској конференцији земаља западног Балкана, на којој су министри унутрашњих послова и министри правде земаља у региону као и високи званичници Европске Комисије проблем организованог криминала истакли као један од најважнијих и горућих проблема данашњице, заједно са борбом против корупције и заузето је заједничко становиште да ће се кроз заједничку сарадњу и интензивну помоћ ЕУ предузети све потребне мере и одлучни кораци ради сузбијања ове опасне друштвене појаве. Такође, сви сте сведоци догађаја који су последњих дана обележили Хрватску где су као последице обрачуна са организованим криминалим групама на улици мучки убијене две особе.

Да ли је то друштво у каквом желимо да живимо? Није и не смемо да прихватимо да организовани криминал превлада и угрожи правну државу и сигурност грађана.

Највећу брану већ развијеном организованом криминалну на Балкану представља развој владавине права и стварање независног судства. Конвенције Уједињених нација против транснационалног организованог криминала коју допуњују два протокола: Протокол за превенцију, сузбијање и кажњавање трговине људским бићима, нарочито женама и децом и Протокол против кријумчарења миграната копном, морем и ваздухом. Конвенција, са Протоколима, примењује се за спречавање, истрагу и судско гоњење тешких кривичних дела и злочина учињених од организоване групе криминалаца. Конвенција, поред организованих криминалних група, посебно предвиђа кажњавање прања новца стеченог путем криминала, кажњавање криминалне корупције и опструкције правосуђа. Поред затворске казне, учиниоцима је запрећено и конфискацијом и запленом имовине са обавезом држава потписница да ће усвојити неопходне мере како би се омогућила идентификација, улажење у траг, замрзавање или заплена те имовине.

Општеприхваћено је мишљење да се не може водити ефикасна борба против организованог криминала, корупције, прања новца или тероризма, без адекватног законског механизма који омогућава стриктну контролу сумњивих новчаних трансакција, олакшано утврђивање порекла имовине и ефикасно одузимање противправно стечене имовине у корист државе. Запрећене затворске казне за учиниоце тих дела, посебно ако су припадници организоване криминалне групе или криминалне организације, више представљају "ризик заната" него санкцију која би их одвратила од даљег чињења кривичних дела све док је њихова нелегално стечена имовина сигурна и ван домашаја власти.

Србија ће наставити са подизањем ефикасности свих релевантних институција у борби против организованог криминала и његове свођење у оквире који не могу угрозити развој друштва и демократски институција. Овакав процес развоја борбе против организованог криминала неминовно ће довести и до високог степена поштовања и поверења грађана у институције које су у овом послу ангажоване. у том циљу наставиће се са: даљим јачањем законског оквира, јачањем институција укључених у борбу против организованог криминала, унапређењем, људских ресурса, хармонизацијом националних, регионалних и међународних служби у борби против организованог криминала и даљим јачањем демократских институција.

У октобру месецу усвојени су антикорупцијски закони, а у скупштинској процедури налази се пакет правосудних прописа. У току је израда Закона о изменама и допунама Закона о дражвним органима и поступку за кривична дела организованог криминала и друга посебно сложена кривична дела који ће правосудним органима као и органима гоњења омогућити значајно ефикасније механизме за борбу против организованог криминала. Такође, велики напори се улажу и у едукацију носилаца правосудних функција како би професионално и компетентно обављали свој посао. Верујем да ће све ове активности бити од великог значаја за ефикаснију и одлучнију борбу против организованог криминала у Републици Србији, и да ћемо интегрисаном и свеобухватном акцијом успети да изградимо правну сигурност и обезбедимо стабилно и безбедно окружење у коме ће се наши грађани осећати сигурно и спокојно.

Хвала на пажњи

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ