Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Маловић: Нема препрека да се регион обрачуна са организованим криминалом

22.03.2011.

БЕЧИЋИ, 17. март 2011. - Више не постоје препреке да се читав регион заједнички избори са криминалним структурама и одлучно се супростави појавама које подривају саму срж демокартије и основне цивилизацијске вредности, изјавила је министарка правде Србије Снежана Маловић на регионалној конференцији министара правде и унутрашњих послова Југоисточне Европе.

Маловић је поручила да криминалне групе, ма колико биле организоване, опасне и повезане, морају бити свесне да ће од држава у региону добити "заједнички оштар одговор".

Министарка правде Србије је истакла да се морају порушити границе јер се борба против организованог криминала не може свести у оквире једне државе.

"Она има регионалану димензију и зато наша сарадња мора да буде јака и координисана", рекла је Маловићева истакавши да Министартво правде Србије завршава израду Нацрта предлога регионалног налога за хапшење којим ће бити унапређен одговор целокупног региона на изазове организованог криминала са којим се суочава.

Нацрт предлога биће достављен свим партнерима из региона Западног Балкана, навела је Маловић и изразила наду да ће на тај начин врло брзо бити дефинисани заједнички интереси и постигнута пуна примена тог налога.

Она је указала да је, и поред медђнародних оквира за сарадњу у кривичним стварима, неопходна израда регионалних документата који ће омогућити модернизацију, унапрећење и јачање процеса међународне правне помоћи.

"Сматрам да је код свих нас, сазрела свест о томе да ћемо бити делимично успешни у нашем раду уколико се фокусирамо само на билатералне иницијативе. Сада је већ свима нама јасно да наш одговор у региону мора бити координисан, свеобухватан и оштар", поручила је министарка правде Србије. 

Говорећи о последицама светске економске кризе, које утичу негативно на пораст незапослености, криминала, недостатка страних инвестиција и лошег материјалног положаја грађана, Маловић је указала да криминалне структуре све чешће наступају под велом успешних међнародних инвестиционих фондова спремних за инвестирање у легалне токове привреде.

"Кључна одлика тих криминалних активности је њихов медђнародни елемент. Криминалне структуре врло добро познају и сагледавају које су слабости наших правних система, у којим сегментима наше сарадње постоји недостатак комуникације и где постоје спорења око надлежности како интерресорне тако и регионалне", оценила је Маловић.

Она је указала да земље региона морају бити пажљивије, проактивније, информисаније и адекватно припремљене, оспособљене не само јаким и јасним законодавним оквирима већ и способношћу да се закони адекватно примењују и да се искуства размењују.

Подсетила је, такође, да је захваљујући завидној сарадњи правосудних и истражних органа Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе у последње време разбијено неколико разгранатих и изузетно опасних криминалних група којима је место извршења кривичних дела био Западни Балкан, али и земље Европске уније.

Маловић је истакла да је Република Србија борбу против организованог криминала дефинисала као државни приоритет, свесна да од успешности те борбе зависи будућност и квалитет демократије.

"Тиме је упућена јасна порука да у спровођењу суштинског циља, придруживања Европској унији нема места криминалу", нагласила је министарка правде Србије.

Она је подсетила, да је као један од кључних чинилаца у борби против организованог криминала Закон о одузимању имовине проистекле из кривичних дела.

Према њеним речима, вредност привремено или трајно одузете имовине у Србији процењује се на више од 300 милиона евра, а њом управља Дирекција за управљање одузетом имовином Министарства правде.

На маргинама конференције, министарка Маловић састала се са црногорским колегом Душком Марковићем са којим је разговарала о унапређењу и даљем интензивирању сарадње Србије и Црне Горе у борби против свих видова криминала, а пре свега организованог криминала.

Регионалну конференцију министара правде и унутрашњих послова југоисточне Европе « Јачање сарадње у борби против организованог криминала у југоисточној Европи» организовало је Министарство правде и Министарство унутрашњих послова Црне Горе, у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ