Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Министарка правде Снежана Маловић учествовала на Конференцији министара правде СЕ - 19. јун 2009.

22.06.2009.

Министарка правде Снежана Маловић учествовала је на 29. конференцији министара правде земаља чланица Савета Европе под називом „Прекидање ћутања - уједињени против насиља у породици“ која се од 17. до 19. јуна 2009. одржала у Тромсу у Норвешкој.

Министри су на конференцији размотрили начине борбе против насиља у породици, кроз идентификовње постојећих проблема као и развој и промовисање заједничког приступа у борби против овог значајног друштвеног проблема. Уједно, размотрени су и начини на који се жртве насиља могу подржати и оспособити за активно и адекватно укључивање у друштво.

Током конференције министарка правде Снежана Маловић потписла је Конвенцију о остваривању права деце, ревидирану Конвенцију о усвајању деце и Конвенцију Савета Европе о приступу званичним документима.Након потписивања конвенција министарка Маловић је оценила да ће Конвенција о остваривању права деце и Конвенција о усвајању деце представљати део законодавства Републике Србије и изразила наду да ће, с обзиром да се конвенције односе на област заштите деце, веома брзо бити ратификоване у Скупштини Србије. Уједно, Конвенција Савета Европе о слободном приступу информацијама ће постати део нашег законодавства и представљаће допуну Закону о слободном приступу информацијама, истакла је Маловић.

- Република Србија је предузела значајне мере у овој области усвајањем Породичног закона а на нивоу Министарства правде недавно је донет Посебан протокол о занемаривању и злостављању деце који се тиче надлежности и функционисања правосудних органа, подсетила је министарка Маловић.

Током скупа министарка Маловић је на маргинама конференције имала више билатералних сусрета са министрима правде из региона и ЕУ током којих су разматрана питања као што су реформа правосудја, борба против организованог криминала и корпуције. Овом приликом најављена је и регионална конференција министара правде, министара унутрашњих послова и тужилаца коју у септембру организују Министарство правде РС и Министраство унутрашњих послова, а чија ће тема бити борба против организованог криминала, процесуирање ратних злочина и тешких кривичних дела. Осим министара из региона конференцији ће присутвовати и представници земаља чланица Европске уније.

Министри правде земаља чланица Савета Европе су на скупу усвојили и Нацрте резолуција о спречавању и реаговању на насиље у породици, међусобној помоћи у кривичним стварима и деловању Савета Европе у унапређивању владавине права.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ