Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Министарка правде Снежана Маловић учествовала на седници Венецијанске комисије - 14. јун 2009.

14.06.2009.

Министарка правде Снежана Маловић учествовала је на 79. пленарној сесији Венецијанске комисије Савета Европе која се од 12-13. јуна одржала у Венецији.

Током дела заседања које је било посвећено Србији, министарка правде Снежана Маловић се обратила учесницима скупа представљајући досадашње резултете реформе правосуђа и коментаре на предлог мишљења Венецијанске комисије. Овом приликом је и усвојено мишљење Венецијанске комисије о радној верзији мерила и критеријума за избор судија и тужилаца које су сачиниле радне групе, у оквиру ЕКО пројекта који финансира Европска унија, на чијем су челу били проф. Зоран Ивошевић и Горан Илић, председник Удружења тужилаца Србије. Министарка Маловић је навела да је Венецијанска комисија оценила да је радна верзија критеријума и мерила за избор судија и тужилаца у складу с препорукама Света Европе и примерима добре праксе земаља чланица Европске уније, као и да је то добар основ за дефинисање и израду финалних мерила и критеријума за избор судија и тужилаца које ће обавити Високи савет судства и Државно веће тужилаца.

-Посебно је поздрављен став да ће претходни рад судија у овом процесу бити сагледан с посебном пажњом, изјавила је Маловић. Министрака је такође истакла да је Венецијанска комисија сугерисала на који начин нека од предложених решења дата у радним верзијама могу бити унапређена, што ће Високи савет судства и Државно веће тужилаца свакако узети у обзир при изради финалних критеријума. Венецијанска комисија је изразила спремност да настави да пружа помоћ Србији у свим стварима везаним за ову материју односно са процесом реформе правосуђа у нашој земљи.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ