Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Министарки правде Снежани Маловић уручена награда „Ђанфранко Мерли“- 11. децембар 2009.

11.12.2009.

Министарки правде Снежани Маловић је данас у Риму, у Парламенту Италије, свечано уручена награда „Ђанфранко Мерли“ коју јој је, под покровитељством Министарства правде Италије, доделио Плави покрет (Мовименто Аззуро). Министарки је награду уручио председник Плавог покрета Корадо Монака. Захваљујући на награди, министарка Маловић је навела да  јој је велика част што је међу добитницима награде, јер је реч о признању које носи име истакнутог политичара и амбијенталисте Ђанфранка Мерлија, човека огромне културе који је дао велики допринос модерном закондавству Италије. Она је истакла да награду види као признање напорима Србије и наше владе, за посвећеност интеграцији Србије у Европску унију и свим активностима, законодавним и другим, које су предуслов за ту интеграцију.

„Република Србија се налази у фази темељне реформе политичког, друштвеног, економског и правног система који укључује потпуну хармонизацију домаћих прописа са међународним уговорима и прописима Европске уније.За Србију догађај који ће свакако обележити ову годину, а на чему је Влада Србије дуго и мукотрпно радила је одлука о укидању визног режима за грађане Србије за путовања у земље Шенгенског споразума, што је од посебног заначаја за нашу  земљу. Врата Европе отоврена су за грађане Србије а Србија је од Европе на овај начин добила признање за своју европску опредељеност. Потом је Европска унија  донела веома значајну одлуку за Србију- одмрзавање Прелазног трговинског споразума, чиме је створен реалан основ за даљи напредак наше земље у процесу европских интеграција. Подршка Италије у овим процесима је за нас била драгоцена и ја користим ову прилику да вам се свима на томе захвалим“ истакла је министрака Маловић.
Уједно, она је напоменула да добро памти речи министра правде Анђелина Алфана, који је приликом њене недавне посете Риму поновио да ће Италија бити саветник и портпарол Србије у европским институцијама и истакла да му је неизмерно захвална на овим речима, које одражавају највиши степен разумевања наше две државе.

Осврнувши се на недавну посете председника и премијера Србије Бориса Тадића и Мирка Цветковића са групом министара Италији, она је навела да смо тиме отворили врата једни другима за добре пројекте и професионалну сарадњу на свим нивоима.“Реч је, поред осталог, и о сарадњи у области реформе правосуђа Србије која је у току.  Ми знамо да је ова реформа предуслов пуне интеграције Србије у породицу европских народа. Њоме ће се створити  темељи за ефикаснију и бржу правду за грађане Србије, али и за обрачун са свим негативним појавама као што су, пре свега, корупција и организовани криминал. Управо у овој области Италија нам је била узор и водич кроз све препреке које се указују на овом путу. Решили смо да учимо од најбољих, а то су наше италијанске колеге, посебно тужиоци из  Специјалног тужиластва за борбу против мафије. Очекујем да ћемо ускоро са Италијом потписати један од најцеловитијих споразума о сарадњи у борби против организованог криминала“, рекла је министарка Снежана Маловић.

Министарка је истакла да је стратешки циљ Србије улазак у ЕУ и да су на том путу су нам потребни пријатељи, а Италија то јесте. „Пријатељ који разуме наше проблеме и у сваком часу је спреман да нам помогне. Није случајно што судница у најеминентнијој српској правосудној институцији, згради Специјалног суда у Београду, која је истовремено и бренд Србије, носи име Ђованија Фалконеа. Он и његови сарадници су пример и узор насим тужиоцима и судијама како се правда спроводи, али и колика може да буде цена спровођења правде. Њихови животи, али и страдање нашег премијера др Зорана Ђинђића, који је пао од злочиначке руке, показују колико је мафија спремна далеко да иде“ навела је она.

„Свесни смо чињенице да Европа није само географски појам већ је и систем вредности, у коме нема места криминалу. Србија жели да исправи грешке из своје недавне прошлости и омогући генерацијама које долазе да стварају и пропагирају европске вредности. Ми морамо стварати амбијент, политички и друштвени, у коме ће наша деца живети спокојно, без терета, у правној држави, која је ће у свим сегментима испунити највише европске стандарде. У овом тренутку, Европа односно цео свет води једну од најважнијих борби чији ће резултати у многоме одредити нашу будућност, али у будућност генерација које долазе. Лидери земаља целог света расправљају у Копенхагену о најделикатнијим амбијенталним изазовима са којима је данас човечанство суочено. Иако нема гаранција да ће Самит у Данској донети конкретне резултате, само његово одржавање показује да је глобална свест достигла критичну тачку и да сви заједно морамо да се понашамо одговорније према судбини наше планете. Без конкретних гаранција да ће наш животни амбијент бити очуван за генерације наших потомака, врло брзо наша деца могу довести у питање све напоре које смо учинили у изградњи квалитенијег друштва и уопште, модерног света у коме живимо. Ја сам оптимиста и верујем да нећемо изневерити очекивања генерација које долазе.  Верујем да је то био и Ђанфранко Мерли, пионир у мукотрпној акцији освешћивања и борбе за што бољи и квалитетнији амбијент у живимо. Његов допринос на законодавном плану прелази границе Италије и због тога сам испуњена великим поносом што је награда која носи његово име додељена представнику моје земље, Србије. На томе вам још једном најтоплије захваљујем“ закључила је министака правде Снежана Маловић.

Награду „Ђанфранко Мерли“ примило је још неколико истакнутих личности из политичких и акадедмских кругова  европских и медитеранских земаља, међу којима је и јорданска принцеза и амбасадорка Јорадана у Италији, Видјдан Ел Хасеми.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ