Српски ћирилица Srpski latinica English

 

МИНИСТАРСКИ ФОРУМ ЕУ – ЗАПАДНИ БАЛКАН

7.10.2011.

Подршка ЕУ регионалној иницијативи Министарства правде за успостављање Регионалног налога за хапшење. Министарски форум ЕУ- Западни Балкан у области правосуђа и унутрашњих послова био је организован у периоду од 2 - 4. октобра 2011. године на Охриду, Република Македонија, под покровитељством пољског председавања Европском унијом уз подршку Министарства правде Републике Македоније и Министарства унутрашњих послова Републике Македоније. На Форуму су учествовали представници Европске комисије на челу са г-ђом Сесилијом Малстром, европском комесарком за унутрашње послове и г-ђом Франсоа ла Беил, генералном директорком за правосуђе у Европској комисији која је присуствовала скупу уместо г-ђе Вивијен Рединг, европске комесарке за правосуђе, основна права и држављанство, министри правде и унутрашњих послова држава региона, као и представници министарстава правде и унутрашњих послова држава западног Балкана. Делегацију Министарства правде Републике Србије чинили су г-ђа Гордана Пуалић, државни секретар, г-дин Војкан Симић, помоћник министра и г-ђа Даница Стојановић, шеф Одсека за европске интеграције и управљање пројектима.

Први дан министарског форума био је посвећен најновијим информацијама и напретку  у области унутрашњих послова. Наиме, расправљало се о безвизном режиму  држава региона са Европском унијом и механизму мониторинга, питањима миграције, управљања границом укључујући и сарадњу са Фронтекс-ом, борби против организованог криминала, корупције и трговине људима, као и проширеној сарадњи са Еурополом. Посебна пажња била је посвећена повећању броја лажних азиланата из Републике Србије, Републике Македоније и Босне и Херцеговине.

Током другог дана Форума, расправљало се о напретку држава Западног Балкана по питањима независности правосуђа, укључујући и тужилаштва, заштите личних података, правосудне сарадње у кривичним и грађанским стварима, проширеној сарадњи са Еуроџастом, а представљени су и приоритети Данске и Кипра као будућим предсевајућима Европском унијом у 2012. години, а који се односе на области унутрашњих послова и правосуђа.

Г-ђа Пуалић говорила је о међународној правној помоћи у кривичним стварима са посебним освртом на билатералну сарадњу држава Западног Балкана у заједничкој борби против организованог криминала и значај међународне правне помоћи у овој области, потписаним уговорима о правној помоћи и изручењу између Републике Србије и држава региона, нацртима уговора у овој области који се припремају  са Републиком Македонијом, Босном и Херцеговином и Републиком Хрватском, као и предстојећим преговорима на ову тему са Републиком Албанијом. Г-ђа Пуалић је веома детаљно изложила иницијативу Републике Србије о успостављању Регионалног налога за хапшење за регион Западног Балкана, а који би се примењивао по угледу на Европски налог за хапшење. По њеним речима, Регионални налог за хапшење би успоставио веће поверење међу државама Западног Балкана, створио јединствен правосудни простор у коме нема места организованом криминалу и корупцији и тако проширио систем безбедности Европске уније и на простор Западног Балкана. Министри правде Босне и Херцеговине, Црне Горе и Албаније поздравили су и са своје стране подржали поменуту иницијативу, док је г-дин Игор Џиалук, подсекретар у Министарству правде Републике Пољске и председавајући Форума ЕУ – Западни Балкан, изразио велико задовољство и пружио снажну подршку Републици Србији у успостављању Регионалног налога за хапшење, истакао његов значај у заједничкој борби против организованог криминала и корупције и позитивне резултате који би довели не само до убрзања даљег процеса европских интеграција Западног Балкана, већ би допринели и општем интересу грађана Европске уније да се организовани криминал сведе на најмању могућу меру.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ