Српски ћирилица Srpski latinica English

 

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ И ДРЖАВНЕ УПРАВЕ ЧЕСТИТА ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА

10.12.2012.

Министарство правде и државне управе честита свим грађанима Србије Међународни дан људских права, који се 10. децембра обележава широм света. Тим поводом министарство жели да истакне значај поштовања људских права и достојанстава сваког појединца.

„Србија је демократска држава у којој сви морају бити равноправни, без обзира на разлике у погледу расе, пола, језика, вероисповести, политичког или другог мишљења, националног или друштвеног порекла, или било ког другог облика различитости", рекао је министар Селаковић. Он је истакао да једнака права за све не смеју бити само мртво слово на папиру, већ стварност сваког члана наше заједнице, као и да је један од основних приоритета и дужности Министарства правде и државне управе остваривање људских права у свим сегментима српског друштва.

Уједињене нације су 10. децембра 1948. године усвојиле Универзалну декларацију о људским правима која је предтављала велики напредак у тој области. У Декларацији је истакнуто да су та права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности. УН су 1966. године донеле два споразума, којима су разрађене слободе и права прокламована Декларацијом о људским правима, а документе је прихватило 130 земаља. У оквиру Савета Европе 1950. године донета је Конвенција о заштити људских права и основних слобода која, поред основних права, установљава и механизме заштите и надзора над њиховим остваривањем.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ