Српски ћирилица Srpski latinica English

 

О Шандору Кепиру на Округлом столу у Будимпешти

2.04.2007.

У Будимпешти је 28. марта 2007. године одржан Округли сто под називом Ратни злочинци, народни судови и ревизије. Скупу су, између осталих, присуствовали и амбасадор Републике Србије у Будимпешти Предраг Чудић и председница Кривичног одељења Метрополитен суда у Будимпешти Агнеш Фрек.

На тему починилаца ратних злочина, учесници округлог стола говорили су и о случају Шандора Кепира, који је 1944. године осуђен на десетогодишњу казну затвора због ратних злочина извршених 1942. године у Новом Саду. Том приликом амбасадор Чудић је изјавио да је сарадња између министарстава правде Републике Србије и Републике Мађарске у случају Шандора Кепира била изузетна, што је потврдила и госпођа Фрек, образложивши да из процедуралних разлога веће Метрополитен суда није могло да потврди поменуту пресуду и присили Кепира да одлежи десетогодишњу казну затвора.

Подсећамо да се Министарство правде Републике Србије, одмах по поништењу пресуде у обновљеном процесу, обратило Врховном тужиоцу Мађарске др Ковачу Тамашу с молбом да на наведену пресуду уложи жалбу и да нам достави другостепену одлуку. Посебно смо указали на то да је Тужилаштво Мађарске навело да ће покренути кривични поступак против Шандора Кепира, уколико Главни суд Будимпеште утврди да се из било ког разлога не може извршити пресуда из 1944. године. Том приликом, изразили смо нашу наду и задовољство таквим ставом тужиоца имајући у виду да ратни злочини не застаревају.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ