Српски ћирилица Srpski latinica English

 

ОБЕЛЕЖЕН ВЕК И ПО СРПСКЕ АДВОКАТУРЕ

29.02.2012.

Београд - 26.фебруар 2012. године - Адвокати су у суботу 26. фебруара свечаном академијом у Народном позоришту у Београду обележили 150 година адвокатуре у Србији.

Српски књаз Михаило Обреновић прогласио је 28. фебруара 1862. године Закон о јавним правозаступницима, који је укинуо лаичку и увео стручну адвокатуру у Србији.

– Живело адвокатско братство! Живела владавина права! Живела независност! Живели слобода говора и људска права! Нека живи српска адвокатура! –  рекао је Драгољуб Ђорђевић, председник Адвокатске коморе Србије, отварајући свечану академију у Народном позоришту.

Према његовим речима, и за време књаза Михаила, и за време Карађорђевића, и за време комунистичке владавине Јосипа Броза Тита, и за време СФРЈ и Слободана Милошевића, као и данас, адвокатура у Србији била је и остала независна и саморегулирајућа професија, нагласио је Ђорђевић.

– Адвокатура је била и увек треба да буде глас критике савременог правног живота, неоптерећена центрима финансијске, политичке и сваке друге моћи. Само адвокат може да буде тај који би себи могао да зада било каква ограничења.
Адвокату не приличи да из сујете тражи само велике предмете, да из лењости избегава тешке, да из гордости презире прљаве и нема право да из кукавичлука одбије оне предмете у којима нечији углед и величина уливају страх – рекао је председник Адвокатске коморе Србије.

Значајан јубилеј адвокатима је честитала министарка правде Снежана Маловић.
– Први задатак адвокатуре је пружање правне помоћи грађанима и правним лицима пред судовима и другим државним органима у циљу заштите њихових права. Велики број адвоката оставио је неизбрисив траг у правној и политичкој историји Србије. Адвокатура је један од носилаца целокупног друштвеног развоја и увек је била елита независних интелектуалаца – рекла је министарка и подсетила да је Србија недавно добила модеран Закон о адвокатури, са највишим стандардима.

У име правосуђа, адвокатима се обратила Звездана Лутовац, заменица председнице Врховног касационог суда.
– Адвокатура у Србији се изборила за своју самосталност и независност, савесно и часно, водећи рачуна о интересима клијената, али и о интересима правде и правичности – рекла је судија Лутовац.

Независност адвоката најједноставније је објаснио проф. др Срето Ного, председник Удружења за међународно кривично право: „Адвокати су једини правници који смеју да кажу шта мисле. Сви ми други цинцулирамо”.
Не великој свечаности у Народном позоришту, јубилеј српске адвокатуре честитали су представници адвокатских комора Републике Српске, Македоније, Федерације БиХ, Словеније, Хрватске, Словачке, Француске, Немачке, Чешке и Грчке, као и секретар Међународне уније адвоката Михаил Танасеску.

Додељене су плакете за изузетан допринос развоју адвокатске професије, а нарочита признања припада су ауторима капиталног издања књиге „Историја српске адвокатуре”, која је недавно изашла из штампе највише захваљујући доајену адвокатуре Вељку Губерини.

Свечаност су уметничким програмом увеличали појац Павле Аксентијевић, глумци Народног позоришта и АКУД „Лола”.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ