Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Округли сто „Утицај међународних кривичних судова на поступке пред националним судовима“ - 19. новембар 2009. године

19.11.2009.

Министарка правде Снежана Маловић отворила је  данас, 19. новембра 2009, дводневни округли сто „Утицај међународних кривичних судова на поступке пред националним судовима“ који организују Београдски центар за људска права и ДОМАК, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији. Министарка Маловић је истакла да се демократска Србија дистанцирала од ратних вредности претходне деценије и навела да је "демократска Србија  спремна да хапшењем Ратка Младића и Горана Хаџића, али и процесима у Специјалном суду у Београду, пошаље јасну поруку да се таква прошост на овим просторима неће поновити, као и да је Србија земља у којој су закон и правда правило, а поштовање жртава суштина нашег рада.”

Наглашавајући важзност сарадње тужилаштава и правосуђа земаља бивше СФРЈ, министарка Маловић је истакла да су Србија и Хрватска размениле 28 предмета и најавила да ће ускоро са колегом из БиХ Баришом Чолакома парафирати међународни уговор о пржању правне помоћи. Министарка је навела да, осим 106 оптужених пред Већем за ратне злочине и више десетина истрага о злочнима почињеним на подручју СРФЈ прошле деценије, Србија истражује и злочине из далеке прошлости и Другог светског рата. "Емитујемо поруку да ратни злочин не застарева", казала је Маловићева, наглашавајући да "љубитељи Младића и Хаџића емитују поруку да су спремни да жртвују нашу децу, будуће генерације зарад злочина за које су ова двојица и њихови саборци осумњичени".

На отварању конференције говорили су и шефица одељења за владавину права и људска права Мисије ОЕБС-а Рут ван Ријн, судија Врховног суда Зоран Савић и тужилац за ратне злочине Владимир  Вукчевић.

Округли сто ће послужити за представљање резултата истраживања у оквиру ДОМАЦ пројекта, као и за дискусију о утицају међународних кривичних судова на поступке пред националним судовима земаља Западног Балкана и о могућностима унапређења сарадње између међународних и националних судова.

Говор министарке правде можете преузети овде

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ