Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Потписани споразуми у области борбе против трговине људима и илегалних миграција - 12. новембар 2009. године

18.11.2009.

Mинистарка правде Снежана Маловић потписала је данас, 12. новембра 2009. године, Споразум о сарадњи између министарстава правде, унутрашњих послова, финансија, рада и социјалне политике и просвете у области борбе против трговине људима и Споразум о образовању Савета за супротстављање илегалним миграцијама. Споразуме су потписали и министар унитрашњих послова Ивица Дачић, одбране Драган Шутановац, финансија Диана Драгутиновић, просвете Жарко Обрадовић, рада и социјалне политике Расим Љајић и здравља Томица Милосављевић.

Министарка Маловић подсетила је да су изменама Кривичног законика пооштрене казне за трговину људима, и навела да је за основни облик трговине људима запрећена минимална затворска казна од три године. Маловић је указала да је у борби против трговине људима неопходно што пре применити Закон о одузимању имовине стечене вршењем кривичних дела, и нагласила да је Влада Србије одлучна да се супротстави свим видовима криминала, укључујући и трговину људима. Министарка Маловић је подсетила да су приликом формирања Владе Србије дефинисана два циља – борба против криминала и корупције и европске интеграције, и додала да потписивање ових споразума доприноси реализацији ових циљева. Борба против трговине људима једна је од најважнијих области која утиче на наш процес европских интеграција и Србија од почетка и одлучно мора да санкционише ове појаве, јер ће након либерализације визног режима бити више проблема када су у питању илегалне миграције, рекла је Маловић. Према њеним речима, у овој борби неопходна је добра координација државних органа, регионална сарадња, као и сарадња са медијима и просветним установама. Министрака Маловић је подсетила и да је Србија ратификовала конвенцију Савета Европе о борби против трговине људима, која је најсавременији правни акт за борбу против ове нелегалне активности.

Она је додала и да су српски стручњаци позвани да као део тима Уједињених нација учествују у изради закона који треба да представља правни оквир за сва национална законодавства у области сузбијања трговине људима.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ