Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Поздравни говор Зорана Стојковића, министра правде у Влади Републике Србије, на отварању ХIX сусрета Копаоничке школе природног права

13.12.2006.

Поштоване колегинице и колеге,

Имам посебно задовољство што ми је припала част и пријатна дужност да, у име Владе Републике Србије, поздравим овај, у свету познат, еминентни скуп правника и да пожелим да и ова деветнаеста година живота Копаоничке школе природног права буде успешна и да, као и до сада, донесе нове научне резултате.

Познато је да у раду Копаоничке школе сваке године учествује на хиљаде домаћих правника из различитих области, а традиционално, сваке године, учествују и истакнути правници, теоретичари и практичари из преко тридесетак европских и ваневропских земаља, што школи даје посебан карактер, с обзиром на компаративни аспект појединих решења и потребу њихове хармонизације. То је у протеклих 19 година оставило дубок траг у нашој и међународној правничкој јавности, јер су резултати Копаоничке школе добили значајно место у свету правне науке и правне праксе.

То и јесте разлог што је школа добила признање и покровитељство UNESCO-a, јер њени пројекти и публикације несумњиво доприносе унапређењу људских права и јачању међународног права, у складу са текућим процесом на плану реформи људских права у оквиру система Уједињених нација.

Публиковањем сваке године око 350 реферата, смештених у 4 тома, са преко 5000 страница штампаног текста, довело је до формирања једне богате библиотеке школе, која већ данас представља незаобилазно место за дубље проучавање и примену праведног права, а ту посебно треба истаћи декларацију Копаоничке школе о природним правима човека.

Поред резултата на међународном плану, ова школа има истакнути значај и у домаћој правној јавности, посебно у изградњи виталних тачака нашег законодавства. Кроз своје поруке, препоруке и предлоге, садржане у завршним документима, утицала је, а и данас утиче, на постизање већег степена легитимитета и легалитета у разним областима: својина, (нарочито у домену повраћаја одузете имовине), привредних уговора, породичних односа, кривичног и управног законодавства, осигурања, банкарских послова и низа других области.

Прошлогодишњим завршним документом, предложена је израда Грађанског законика Србије, који би поред класичне материје обухватио и одређена решења која су усвојена у Европској Унији и међународним стандардима. Србија би у једном примереном року добила свој Грађански законик, као што га је имала још од 1844. године, који је изгубио правну снагу 1946. године.

Министарство правде је са пуним разумевањем и одговорношћу прихватило овај предлог Копаоничке школе и Влада је 16. новембра 2006. год. донела одлуку о образовању комисије за израду Грађанског законика, чији ће чланови бити управо учесници Копаоничке школе.

И на самом крају, с оваквим угледом и уважавањем научних резултата школе, како у домаћој, тако и у иностраној правничкој јавности, школа дочекује не само овај 19-ти сусрет, већ и идућу јубиларну двадесету годину свога постојања, што ће за све нас значити ново одличје нашег правничког идентитета.

Хвала вам.

Копаоник,
13. децембра 2006. године

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ