Српски ћирилица Srpski latinica English

 

ПРАВНА СИГУРНОСТ ЗА ИНВЕСТИТОРЕ

15.11.2011.

Београд, 15. новембар 2011. – Ефикасан правосудни систем и закони из те области кључни су фактори за формирање пословног амбијента и заштиту домаћих и страних инвестиција, оцењено је данас на округлом столу о односу правосуђа и ризика за улагања у Србију.

Министарка правде Снежана Маловић оценила је на скупу посвећеном унапредјењу пословног амбијента и смањењу ризика улагања у Србију у Економском институту у Београду да без ефикасног правосудног система нема нема ни адекватног пословног амбијента.

Она је рекла да је један од основних циљева реформе правосудног сустема створити ефикасно привредно судство које реагује мимо дневне политике и штити интересе домаћих и страних инвеститора.

"Један од главних циљева Србије је прикључење Европској унији, а један од предуслова за то је заштита инвестиција", навела је министарка.

Маловић је представила основне карактеристике новог Закона о парничном поступку новог Закона о извршењу и обезбеђењу и изразила очекивање да ће грађани и привреда у другој половини наредне године и осетити све ефекте реформисаног правосуђа.

Она је као позитиван резултат реформе у правосуђу истакла привредно судство које, како је оценила, показује завидне резултате по питању смањивања трајања поступака.

Према њеним речима, од почетка реформе правосуђа, број предмета старијих од пет година пред Привредним апелационим судом смањен је за више од 70 одсто, док су готово сви предмети старији од две године решени.

- За сигурност пословања, како је навела, посебно ће бити значајни јавни регистри који ће на најмању меру смањити ризик пословног ангажмана са другим привредним субјектом. Сигурност инвестиција и успостављање поверења домаћих и страних инвеститора даће значајан подстрек привреди и верујем да ће довесети до већег улагања. На тај начин повећаће се и сигурност грађана Србије и у еконономском смислу.

Ми смо свесни значаја привредног судства, а сигурна сам да су и носиоци правосудних функција свесни своје одговорности, јер је поступање у привредним предметима наш излог у свет – истакла је Маловић.

Директор Канцеларије Светске банке у Србији Лу Брефор рекао је да су правосуђе и одговарајући закони у тој области од великог значаја за развој привреде и да Светска банка даје Србији пуну подршку у том правцу.

Према његовој оцени, велики помак у успостављању пословне климе у Србији су Закон о парничном поступку и Закон о извршењу и обезбеђењу чија примена почиње у фебруару 2012. године.

Он је подсетио је да ефикасно правосуђе представља подршку развоју привреде, као и да компликовани процеси одбијају инвеститоре и могу да доведу до корупције. Директорка Мисије УСАИД у Србији Сузан Фриц истакла је да су инвеститорима потребни брзи и ефикасни поступци што према неким истраживањима које је навела, није случај.

Фриц нагласила је да је правосудни систем од кључне важности за пословну заједницу и да су пословним људима потребне благовремене судске одлуке, јер инвеститори иду увек тамо где имају правну сигурност и заштиту.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин рекао је да је привреда позитивно дочекала доношење ових закона, јер дуги судски поступци и немогућност извршења иду у корист такозваног дужничког лобија.

Према његовим речима, то је било лоше за инвестирање у Србији и генерално за пословну климу, али је кључно како ћесе донети закони примењивати у пракси. Учесници скупа оценили су да је потребно успоставити институције за спровођење свих донетих закона и подзаконских аката, едуковати судије, указујући и на проблем судских вештака.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ