Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Представљен Нацрт закона о извршењу и обезбеђењу - 9. фебруар 2010. године

10.02.2010.

Министарка правде Снежана Маловић и амбасадорка САД Мери Ворлик отвориле су конференцију “Нацрт закона о извршењу и обезбеђењу: кључне измене” која је одржана 9. фебруара у Београду. У уводној речи, министарка Маловић је истакла да је Србија међу последњима у Европи по ефикасности извршења судских пресуда, пошто се у нашој земљи наплати свега пет одсто пресуда, Она је навела да овакво стање ствара правну несигурност грађана и одвраћа инвестироре и најавила да би то требало да се промени доношењем новог закона о извршењу и обезбеђењу.

"Садашњи Закон о извршном поступку има многе мане које су утицале да се после извршности пресуде води још један судски поступак са неизвесним и углавном непримерено дугим трајањем, некада и дуже од претходног парничног поступка. Тиме су обесмишљени принцип правичног суђења, правна сигурност и правна извесност", рекла је она.  Нови закон, чији је нацрт рађен протекле две године, према њеним речима, требало би да обезбеди брзо и ефикасно извршење судских одлука у грађанским и привредним поступцима.

Министарка Маловић је као "највећу новину" у реформи извршног поступка и нацрту закона навела систем двојаког начина извршења судских одлука, односно увођење приватних професионалних извршитеља, поред постојећих судских извршитеља. "Поверилац, после правоснажне одлуке о извршењу, може да бира да ли ће извршење поверити судском или приватном професионалном извршитељу. Професионални извршитељи биће нова правосудна професија са јавним овлашћењима у правосудном систему и они ће преузети део судских послова", рекла је Маловићева. Она је додала да ће приватни извршитељи обављати значајне послове које су раније обављали судски извршитељи и да се зато од њих очекује стручност и ефикасност и истакла да ће они "добијати одређену награду" од оних који их ангажују, али ће и одговарати својом имовином за штету коју евентуално причине својом кривицом.

Амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик истакла је да је извршење судских одлука централно питање моћи државе у обезбеђивању правде грађанима. "Нема правде без извршења судских одлука. Реформа система извршења је суштински значајна и за економски развој Србије. Нацрт закона је изузетно важан због економије и драго ми је због јавне расправе која се води о закону пре него што ће отићи у парламент, јер је искуство показало да јавна дискусија увек доводи до бољег и ефикаснијег закона", рекла је Мери Ворлик.

Према њеним речима, САД су преко  прогеама УСАИД протеклих година радиле са Владом Србије на јачању темеља српске екомомије и створиле услове за побољшање климе за инвестирање у Србији.

Говор министарке правде можете преузети овде

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ