Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Представљен “Пројекат подршке реформи правосуђа у Србији у складу са стандардима Савета Европе“ - 9. фебруар 2010. године

10.02.2010.

Министарка правде Снежана Маловић обратила се учесницма скупа на којем је предстваљен пројекат „Подршка реформи правосуђа у Србији у складу са стандардима Савета Европе“ чији је циљ активно учешће ове међународне организације у процесу реформе правосуђа у нашој земљи. Министарка Маловић је истакла да је “Србија на правом путу и сигурни смо да ће кораци које предузимамо допринети одлучној борби против криминала и вратити поверење грађана и страних инвеститора у правосудне органе и стога нам је независна процена Савета Европе од великог занчаја, како бисмо утврдили шта смо до сада постигли, као и шта још треба да урадимо како бисмо испунили стандарде и убрзали процес ервропских интеграција”.

Она је навела да је спровођење закона и изградња институција била и остаје главни задатак у овој години, наводећи да оцекује помоћ свих партнерских организација и институција у том процесу. Министарка Маловић је подсетила да се реформа правосуђа одвија на три паралелна колосека - први се односи на промену организационих структура у правосуђу односно успостављање нове правосудне мреже, други се односи на персоналне промене, а трећи на реформу законодавства. "Једино на овај начин, уз истовремено спровођење реформе на сва три поља, могуће је доћи до успостављања и јачања транспарентног, независног и ефикасног судства", закључила је министарка правде.

Председница Високог савета судства Ната Месаровић поручила је да се реформа правосуђа у Србији не спроводи у циљу персоналних промена већ у циљу стварања ефикасног, независног и непристрасног судства. Месаровић је оценила да је подршка Савета Европе и Светске банке која ће финансирати пројекат веома значајна за потпуни успех реформе правосуђа и стварање услова да правда у Србији градјанима буде доступна на једнак начин, да грађани не чекају на судску одлуку по 10, 15 и више година и да судије буду подједнако оптерећене предметима.

Директор канцеларије Светске банке у Београду Сајмон Греј и специјални представник генералног секретара Савета Европе Константин Јерокостопулос сложили су се да је за лакше приступање Србије ЕУ потребно извршти анализу резултата у досадашњој реформи. Савет Европе је тело које може Србији да упути сугестије како да се срспко правосуђе што пре усклади са европским стандардима, навео је Греј.

Пројекат реализује Канцеларија СЕ у Београду, уз подршку Међународног донаторског фонда који администрира Светска банка- МДТФ.

Говор министарке правде можете преузети овде

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ