Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Представљене нове униформе правосудне страже - 28.11.2008. године

28.11.2008.

У Окружном суду у Београду 28. новембра 2008. године представљене су униформе које ће носити представници правосудне страже.

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен рекао је новинарима да је увођење правосудне страже део свеобухватне реформе правосуђа и новог закона о уређењу судова. Хомен је напоменуо да нови закон само предвиђа установљавање правосудне страже, а да је крајња идеја да се на основу новог закона правосудна стража претвори у судску полицију. Oн је казао да је то добро решење, по узору на слична решења у земљама ЕУ и додао да прављење таквих органа подразумева посебну обуку и велике материјалне трошкове.

Хомен је рекао да, без обзира на трошкове, треба обезбедити непристрасност и независност судија у поступању, и навео да је то немогуће без основних гаранција за њихову безбедност.

«Елемент безбедности у судовима и елемент безбедности за носиоце правосудних функција је један од кључних ствари на које посебно обраћа пажњу Министарство правде. У том смислу смо за правосудне органе обезбедили 750 правосудних стражара и као техничку опрему која ће помоћи даљем повећању безбедности у судовима», рекао је Хомен и напоменуо да у Србији као транзиционој земљи на путу ка ЕУ постоји велики проблем безбедности.

»Оно што је наша коначна идеја и што треба да нам буде циљ је да обезбедимо такве услове и такву техничку опремљеност судова да се не поступа по лажним дојавама бомбе», казао је Хомен.

Државни секретар Министарства правде Хомен захвалио се Републичком јавном тужилаштву  на интензивном раду у случајевима лажних дојава о постављеним бомбама у судовима у Србији.

Он је истакао да је до сада у тим случајевима било неколико осуђујућих пресуда и да очекује да ће се «тај тренд наставити».

Хомен је казао да је надлежност правосудне страже у оквиру правосудних објеката и да ће сарађивати са МУП и Безбедносно-информативном агенцијом, које су  надлежне за безбедност носилаца правосудних функција ван зграда судова.
Председник Окружног суда у Београду Синиша Важић истакао је да је та институција «нажалост била највише погођена лажним дојавама о постављеним бомбама».

Он је казао да лажне дојаве «онемогућавају брз и ефикасан рад» Окружног суда и свих правосудних институција које се налазе у Палати правде.

Важић је навео да ће ускоро бити представљени и нови технички уређаји-видео надзор и скенери који ће допринети бољу безбедност у тој згради.

Oкружни суд у Београду је једна од првих институција која је добила нове униформе. Припадници правосудне страже носиће тегет униформе (сако и панталоне), плаве кошуље и тегет кравате. На десном рамену налази се натпис судска стража, ана левом рамену грб Србије. Са леве предње стране је службена значка са идентификационим бројем.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ