Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Превентивни прегледи осуђеница дигиталним мамографом – 26.08.2009.

26.08.2009.

Према подацима Управе за извршење заводских санкција Министарства правде односно здравствене службе Казнено поправног завода за жене у Пожаревцу утврђено је да у овом Заводу, где је на издржавању казне око 200 жена, чак 90 одсто њих никада није обавило ниједан превентивни гинеколошки преглед или преглед дојке мамографом.

Из тих разлога Управа за извршење заводских санкција Mинистарства правде и Казнено поправни завод за жене у Пожаревцу успешно су окончали пројекат «Превенција ХИВ-а и психосоцијална подршка осуђеницима» који је реализовало Саветовалиште против насиља у породици, а донирала организација Партнерство за здравље.  У склопу пројекта поред низа радионица и предавања Заводу за жене у Пожаревцу је дониран ЕКГ апарат.  

Управа за извршење заводских санкција Министарства правде чији је циљ да повећа ниво здравствене заштите осуђеница и очување њиховог репродуктивног здравља зато се током јуна 2009. године заједно са Казнено поправним заводом за жене у Пожаревцу обратила Институту за онкологију и радионологију Србије о могућностима да се обаве превентивни прегледи осуђеница покретним дигиталним мамографом што ће и крајем септембра и почетком октобра бити реализовано. Такође, тиме ће се повећати се доступност и квалитет пружања здравствених услуга у склопу Затвора. 
           
Тако ће све осуђенице као и све запослене жене у КПЗ за жене у Пожаревцу и КПЗ Пожаревац Забела бити обухваћене прегледима мобилним дигитзалним мамографом.
           
Започети су и разговори да заузврат КПЗ за жене у Пожаревцу Институту за онкологију и радилогију Србије понуди текстилне производе- постењина, пешкире, спаваћице, јастуке и и случну робу која је неоходна Институту, а коју ће израдити осуђенице. 
             
Управа за извршење заводских санцкија и КПЗ за жене у Пожаревцу изражавају наду да ће се уз помоћ Института за онкологију и медијске куће Б92 набавити ултразвучни апарат за гинеколошке и интернистичке прегледе.

УПРАВА ЗА ИЗВРШЕЊЕ                
ЗАВОДСКИХ САНКЦИЈА

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ