Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Семинар о финансијској истрази и одузимању имовине стечене кривичним делима

2.04.2008.

Министар правде Душан Петровић отвориo је Правосудном центру у Нишу Семинар о финансијској истрази и одузимању имовине стечене кривичним делима, који су организовали Министарство правде Републике Србије у сарадњи са Саветом Европе, а у оквиру ПАКО пројекта који финансира Европска унија. 

Отварајући семинар министар Петровић је рекао да ће усвајањем Закона о одузимању имовине починиоцима кривичних дела организованог криминала Србија добити најубојитије оружје у борби против најтежих кривичних дела.

«Када овај закон буде ступио на снагу, окривљени и осуђени ће морати да доказују да су легално стекли своју имовину», изјавио је министар и објаснио да је суштина новог закона у томе да се окривљенима у току кривичних поступака за најтежа кривична дела имовина може замрзнути уколико нису у могућности да докажу да су је стекли на легалан начин, а да осуђенима имовина у прописаној процедури може бити одузета.

Министар је навео да сличан закон већ постоји у правним системима земаља западне Европе и Америке, а да искуства из Италије указују на то да да је било немогуће борити се против организованог криминала без Закона о одузимању имовине. «Оваква правна решења дала су више него добре резултате у земљама у којима се примењују, а сигуран сам да ће у Србији врло брзо постати део правног система и да ћемо имати снажан инструмент да се против криминала и корупције боримо на ефикасан и законит начин», изјавио је министар Петровић.

Циљ Пројекта за борбу против економског криминала у Републици Србији (ПАКО Србија) јесте да допринесе унапређењу могућности Републике Србије да спречи и спроведе ефикасну борбу против криминала у складу са међународним стандардима и најбољим примерима из праксе.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ