Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Шест година Специјалног суда – 20. новембар 2009. године

20.11.2009.

Свечаном седницом Већа за ратне злочине и Посебног одељења за организовани криминал, која је одржана 20. новембра 2009. године, обележено је шест година Специјалног суда у Београду.  Свечаној седници приуствовао је помоћник министра правде Војкан Симић, који је између осталог, истакао да су борба против организованог криминала и процесуирање ратних злочина приоритети Србије.

Симић је оценио да оснивање Посебног одељења за организовани криминал и ратне злочине показују јасну спреност наше земље да се бори против криминала и суочи с тертетом прошлости. Синиша Важић, в.д. председника Окружног суда у Београду, нагласио је да “држава Србија с пуним правом може да буде поноснма на ова одељења јер су она, то је моје пртиватно али чини ми се и проифесионално мишљење, бољи део српског правосуђа. Сложићу се с вама када кажете да је и држава посветила велику пажњу томе, али јој се то вратило". Отправница послова Амбасаде САД у Београду Џенифер Браш истакла је да Србија мора да предузме одлучну и озбиљну борбу против организованог криминала јер је то кључан елемент за улазак Србије у ЕУ, као и да САД пружаја подршку Србији у напорима да потане пуноправни члан Уније.

На скупу је оцењено да резултати у процесуирању најосетљивијих предмета показују оправданост оснивања Специјалног суда и истакнуто су стручност и ефикасност судија, захваљујући којима са остварени завидни резултати. Свечаној седници Већа за ратне злоћине и Посебног одељења за организовани криминал, присуствовале су и бројне званице, међу којима и представници Врховног суда Србије, ОЕБС-а, америчке и холандске амбасаде, Хашког суда и многи други.

Говор помоћника министра можете преузети овде

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ