Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Усаглашени споразуми између Србије и БИХ у обалсти међународне правне помоћи - 20. новембар 2009.

20.11.2009.

Експертски тимови Србије и Босне и Херцеговине које су предводили помоћник министра правде Војкан Симић и секретар министарства правде БиХ Јусуф Халилагић усагласили су, 20. новембра 2009. у Београду, текстове измена и допуна међународних уговора између две државе, којима се регулише признање и извршење судских одлука у кривичним стварима, те укупна међународна правна помоћ у грађанским и кривичним стварима.

Првим уговором се регулише питање извршења казне затвора изречене лицима која, након осуде у једној држави, пребегну у другу државу у циљу избегавања извршења казне затвора. Наиме, према постојећим решењима предвиђено је да се казна лицу које пребегне из једне у другу државу може извршити само уз његову сагласност. Новим решењима је укинута сагласност, тако да ће бегунци бити присиљени да у држави у којој нађу уточиште издрже наведену казну затвора. На преговорима је поменут и број од преко 100 осуђених,  па ће резултат овог уговора бити привођење правди свих тих лица.

Другим уговором биће унапређена укупна међународна правна помоћ између две државе како у кривичним тако и у грађанским стварима, па је у том смислу предвиђена могућност директног комуницирања између органа двеју држава када су у питању одређени облици међународне правне помоћи, што до сада није постојало као могућност. Тако судови у кривичним поступцима неће више месецима чекати на достављање извода из казнених евиденција из друге државе и због тога  се неће одуговалачити поступак, већ ће те изводе моћи директно прибављати од надлежног органа друге државе. Ови подаци су до сада прибављани на много сложенији начин, па прихваћено решење представља велики помак у овим поступцима. Истовремено су уведене и друге новине, као нпр. директна комуникација у одређеним сегментима у грађанско-правној области, са посебним акцентом на оставинске поступке кроз које је овај вид комуникације поједностављен на начин што органи могу међусобно контактирати, а исти контакт је достављен и између органа и странака.

Значајне новине договорене су и кад је у питању међународна правна помоћ у кривичним стварима, а које треба да учине далеко ефикаснијом сарадњу у овој области, нарочито када су у питању савремени облици криминала. Тако су предвиђене примене одређених мера као што су надзор и снимање телефонских и других разговора или комуникација и оптичка снимања лица, контролисане испоруке, ангажовање прикривеног иследника, достављање одређених података без замолнице, коришћење аудио и видео конференцијске мере, формирање заједничких истражних тимова ради предузимања координисаних и усклађених истражних радњи, нарочито када се ради о тешким облицима криминала. Наведени су, односно прецизирани и одређени критеријуми у погледу могућности уступања и преузимања кривичног гоњења окривљених лица.

Са сигурношћу се може рећи да ови уговори, након њихових измена и допуна побољшати, унапредити, поједноставити и учинити ефикаснијом укупну међународну правну помоћ између две државе.

Шефови државних експертских тимова, помоћник министра правде Републике Србије Војкан Симић и секретар министарства правде Босне и Херцеговине Јусуф Халилагић, након завршених преговора, парафирали су уговоре, а настојаће се да уговори до краја године буду и потписани од стране министара правде две државе.

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ