Zajednički donatorski fond za podršku sektoru pravde

 

Ministarstvo sprovodi Projekat Zajedničkog donatorskog fonda za podršku sektoru pravde, uspostavljen je 2008. godine, uz podršku partnera iz razvijenih zemalja kojim administrira Svetska Banka i predstavlja mehanizam za udruživanje donatorskih sredstava i koordinaciju donatorske pomoći u sektoru pravde. U okviru ovog projekta trenutno učestvuju sledeće zemlje: Danska, Norveška, Slovenija, Španija, Švajcarska, Švedska, Velika Britanija i Holandija.

Cilj projekta je fleksibilnija podrška Ministarstvu pravde i pravosudnim organima i institucijama radi ostvarivanja svih ciljeva i prioreta utvrđenim u strateškim dokumentima Vlade.

Projekat je predviđen kao efikasan instrument koordinacije između Ministarstva pravde i drugih pravosudnih institucija poput sudova i tužilaštva, Evropske komisije, partnera iz razvijenih zemalja, državne uprave kako bi se omogućilo:

  • ažuriranje Nacionalne strategije reforme pravosuđa i izrada plana budućih aktivnosti u vezi sa reformom pravosuđa,
  • jačanje institucionalnih kapaciteta Ministarstva pravde i pravosuđa u cilju primene, koordinisanja, nadgledanja i ocenjivanja daljeg toka procesa reforme pravosuđa kao i modernizacije, praćenja i izveštavanja o napretku reformi. 

Zajednički donatorski fond za podršku sektoru pravde sadrži sledeće komponente:

1. Institucionalni kapaciteti - Cilj je da se olakša izgradnja kapaciteta u Ministarstvu pravde, pravosuđu i Ministarstvu finansija koji će osmišljavati, koordinisati i sprovoditi programe reforme i modernizacije pravosudnog sektora.

2. Upravljanje resursima i koordinacija pomoći - Cilj je da se ojača upravljanje resursima i koordinacija pomoći u sektoru pravosuđa.

3. Pravno i institucionalno okruženje - Cilj je da se ojača pravni i institucionalni okvir.

4. Pravosudni objekti i infrastruktura  - Cilj je da se olakša proces ubrzanja sistematske modernizacije mreže sudova i javnih tužilaštava; ojača korišćenje resursa, kao i poslovi i upravljanje prostorijama i IT sredstvima u sudovima i tužilaštvima; i da se pomogne prilikom procene ovih efekata na pristup pravdi i zadovoljstvo korisnika.

5. Informisanje, monitoring i evaluacija - Cilj je da se institucionalizuje strateško širenje ove tematike u javnosti, uvedu mehanizmi za monitoring i evaluaciju u cilju praćenja i izveštavanja o napretku ostvarenom u reformi pravosuđa i efektima koji iz reforme proizilaze.

6. Pristup pravdi (Besplatna pravna pomoć) - Cilj je da se unapredi pristup pravdi u Srbiji kroz transparentniji, efektniji i efikasniji sistem pravne pomoći dostupan svim građanima, uključujući i žene i manjine u svim regionima. Dalji razvoj sistema pravne pomoći, izrada zakonodavnog okvira i sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa.

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ