190 GODINA OD OSNIVANjA NAHIJSKOG SUDA

23.12.2011.

Požarevac, 23. decembra 2011. - Svečanom akademijom, kojoj je prisustvovala i ministarka pravde Srbije Snežana Malović, u Požarevcu je obeležena 190. godišnjica osnivanja prve pravosudne ustanove u Srbiji - Nahijskog suda.

Malovićeva je podsetila da je skoro pre dva veka u Požarevcu udaren kamen temeljac pravne srpske države, koji se zasniva na vladavini prava i pravde. "Naša je obaveza danas je da te principe danas ojačamo. To će Srbiju učiniti pravno ravnopravnom sa ostalim razvijenim zemljama Evrope", kazala je ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

Ona je istakla da naš cilj jeste Evropska unija, ali da su principi koji učvršćuju vladavinu prava važniji i od tog cilja.

Malovićeva je podsetila da Ministarstvo pravde više od tri godine radi na izradi zakona i da ih je više od 50 do sada usvojeno, ali da je još dosta ostalo da se uradi na osavremenjavanju pravosudnog sistema.

"Mora se obezbediti pravna sigurnost svih građana Srbije, a pravosuđe više ne sme da odugovlači sa sporovima, ili da oni zastarevaju", rekla je Malovićeva.

Predsednik Višeg suda u Požarevcu Dragan Vučićević istakao je da ukaz Kneza Miloša Obrenovića iz 1821.godine o osnivanju prvog nahijskog suda u Požarevcu predstavlja jedan od najbitnijih događaja u izgradnji nezavisnog sudstva u Srbiji. Dodao je kako je nezavisno sudstvo uslov za napredovanje naroda i države.


U sklopu proslave, u Gradskoj galeriji je otvorena izložba Istorijskog arhiva pod nazivom "Požarevački magistrat - prvi Nahijski sud u Srbiji - 1811-2011".

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ