Ministarstvo pravde i Poverenik za informacije od javnog značaja pozvali medije da ne objavljuju lične podatke sudija - 26.2.2009. godine.

2.03.2009.

Nadležni u Ministarstvu pravde Srbije i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozvali su  medije da ne objavljuju podatke o sudijama i sudijskim pripravnicima Trgovinskog suda koje je im je dostavila nepoznata osoba.

Nepoznata osoba, potpisana kao N.M. poslala je u sredu medijima elektronskom poštom, sa adrese na gmail (dži-mejl) serveru, jedan broj ličnih listova sudija i sudijskih pripravnika iz Trgovinskog suda u Beogradu koji sadrže lične i profesionalne podatke.

Podaci iz ličnih listova su po Zakonu o uređenju sudova, službena tajna, i mogu da se koriste samo u svrhu primene Zakona o uređenju sudova i Zakona o sudijama odnosno u postupku izbora i razrešenja nosilaca pravosudnih funkcija.  

Dostavljanjem radi objavljivanja grubo su prekršene odredbe Zakona o uređenju sudova i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Imajući u vidu da podaci iz ličnih listova nose oznaku službene tajne iznošenje ovih podataka u javnost zahteva preduzimanje odgovarajućih mera nadležnih organa  radi utvrđivanja odgovornosti.

U saopštenju poverenika Rodoljuba Šabića navodi se da dostavljanje, odnosno objavljivanje takvih podataka predstavlja postupak kojim se bez ikakvog osnova zadire u njihovu privatnost i koji je u gruboj suprotnosti sa odredbama Zakona o zasstiti podataka o liccnosti.

"Nije mi poznato šta stoji iza ovog postupka, ali šta god da je motiv, sasvim je occigledno da se radi o ozbiljnoj, zabrinjavajućoj povredi odredbe Zakona. Podaci koje sadrže lični listovi su, prema Zakonu o uređenju sudova, služ bena tajna", naveo je Šabić.

Ukazao je da bi, čak i da pomenutim zakonom nije utvrđeno da ovi podaci predstavljaju službenu ,tajnu njihovo plasiranje u javnost bilo nedopušteno po odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Ovakva gruba povreda prava na zašitu podataka o ličnosti uvek je zabrinjavajuća, a posebno kad je počinjena u važnoj pravosudnoj instituciji, naveo je Poverenik.

On je ocenio da ovaj dogđaj potvrđuje da u Srbiji nema svesti o mogućimm dimenzijama ugrožavanja privatnosti odnosno nezakonite obrade podataka o ličnosti, kao ni dimenzija neodgovornog odnosa organa vlasti prema zakonom utvrđenim obavezama koje se odnose na zašitu ličnih podataka od gubitka, uništenja, nedopuštenog pristupa, objavljivanja i sličnog postupanja.

Ovaj događaj, zaključio je Šabić, treba shvatiti kao još jedno krajnje ozbiljno upozorenje na to da je potrebno posvetiti neuporedivo više pažnje za stvaranje pretpostavki koje su nužne da bi se obezbedila stvarna primena Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ