Sastanak ministarke pravde Snežane Malović sa ministarkom pravde Nemačke Brigitom Cipris - 3. jun 2009. godine

8.06.2009.

Tokom sastanka ministarke pravde Snežane Malović sa ministarkom pravde Nemačke Brigitom Cipris održanom 3. juna 2009. godine u Berlinu istaknuto je da Nemačka nastavlja snažnu podršku reformi pravnog sistema i pravosuđa u Srbiji. Ministarka Malović  je ministarku pravde Brigitu Cipris obavestila da su u Srbiji od  jeseni 2008. usvojena 23 zakona od kojih se deo odnosi na reformu pravosuđa, a deo na suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije. Dve ministarke složile su se da se reforma pravosuđa u jednom delu tiče donošenja organizacionih zakona što je učinjeno, ali i donošenja procesnih zakona i zakona o krivičnom i parničnom postupku, koji treba da doprinesu ubrzanju procedure u samim sudovima. Upravo je ovo oblast gde saradnja Srbije i Nemačke može da bude najintenzivnija, što je na sastanku i dogovoreno.

Posebna tema je bila posvećena aktivnostima koje srpsko pravosuđe preduzima kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala.

"Srbija tu borbu mora da nastavi, ali ona je unapređena samim tim što je donet zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene krivičnim delima. Prve efekte mogli smo da vidimo kada je doneta mera o privremenom oduzimanju imovime Milorada Ulemeka koji je osuđen za ubistvo premijera Đinđića. Nemačka tu borbu pozdravlja i u tome nas podržava", istakla je ministarka Malović nakon sastanka. Ujedno, ministarka Malović je na sastanku nemačke partnere obavestila o saradnji sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu i činjenici da je Beograd usmerio sve snage na pronalaženje haških optuženika. Ministarka je naglasila da Srbija saradnju s Hagom vidi ne samo kao nužan korak u procesu evrposkih intergarcija već i zato što je to dokaz da su lica optužena za ratne zločine to činila u svoje ime, a ne u ime srpstva.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ