Српски ћирилица Srpski latinica English

 

190 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА НАХИЈСКОГ СУДА

23.12.2011.

Пожаревац, 23. децембра 2011. - Свечаном академијом, којој је присуствовала и министарка правде Србије Снежана Маловић, у Пожаревцу је обележена 190. годишњица оснивања прве правосудне установе у Србији - Нахијског суда.

Маловићева је подсетила да је скоро пре два века у Пожаревцу ударен камен темељац правне српске државе, који се заснива на владавини права и правде. "Наша је обавеза данас је да те принципе данас ојачамо. То ће Србију учинити правно равноправном са осталим развијеним земљама Европе", казала је министарка правде Србије Снежана Маловић.

Она је истакла да наш циљ јесте Европска унија, али да су принципи који учвршћују владавину права важнији и од тог циља.

Маловићева је подсетила да Министарство правде више од три године ради на изради закона и да их је више од 50 до сада усвојено, али да је још доста остало да се уради на осавремењавању правосудног система.

"Мора се обезбедити правна сигурност свих грађана Србије, а правосуђе више не сме да одуговлачи са споровима, или да они застаревају", рекла је Маловићева.

Председник Вишег суда у Пожаревцу Драган Вучићевић истакао је да указ Кнеза Милоша Обреновића из 1821.године о оснивању првог нахијског суда у Пожаревцу представља један од најбитнијих догађаја у изградњи независног судства у Србији. Додао је како је независно судство услов за напредовање народа и државе.


У склопу прославе, у Градској галерији је отворена изложба Историјског архива под називом "Пожаревачки магистрат - први Нахијски суд у Србији - 1811-2011".

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ