Српски ћирилица Srpski latinica English

 

ДОБАР РАД ПРЕКРШАЈНИХ СУДОВА

22.06.2011.

Медиа центар

Београд - Судови за прекршаје решили су током прошле године више од 50 одсто примљених предмета, а од завршених поступака у буџет Србије слило се 28 мииона евра, изјавила је министарка правде Снежана Маловић на конференцији поводом 90 година прекршајног система у Србији. Она је напоменула  да ће се у Србији судије прекршајних судова 2012. године бирати на сталну функцију и тиме ће њихов статус бити изједначен са осталим судијама у Србији.

"Најважнија улога прекршајних судова је у брзом и ефикасном раду. Највећи број грађана управо у судовима за прекршаје први пут се сусреће са правосуђем и зато је важно да ти поступци буду што бржи и праведнији", нагласила је Маловић.

Према њеним речима, у склопу процеса реформе правосуђа у Србији препозната је важност прекршајних судова и после 70 година враћен им је "статус који заслужују".

Овај важан део правосудног система, истакла је она, данас је регулисан у складу са начелима демократског државног уређења и опште прихваћеним међународним стандардима.

"Реформа статуса органа за прекршаје омогућује да ти судови непристасно и самостално делују у систему судске власти. То представља важан корак на путу успостављања владавиње права у Србији", прецизирала је Маловић.

Маловић је рекла да у будућности очекује да ће рад прекршајних судова бити још ефикаснији и да ће резултати тих судова осигурати правну сигурност грађана.

- Циљ реформе правосуђа је владавина права, повећање правне сигурности и враћање поверења грађана у правосудни сyстем – истакла је Маловић.

Члан Главног одбора Удружења судија за прекршаје Србије Горан Милић рекао је да су у првом тромесечју 2011. године судови за прекршаје имали у раду 575.485 предмета, да је окончано 22 одсто, док је застара наступила у 167 случајева.

Према његовим речима судови за прекршаје наплатили су 2,8 милијарде динара новчаних казни и више од 184 милиона динара трошкова вођења прекршајних поступака.

Директор пројекта програма реформе правосуђа и одговорне власти (ЈРГ) Лоренс Ветер рекао је да ће у наредних пет година тај програм помоћи успостављању ефикаснијих судова у Србији.

Он је казао да ће се та подршка односити на побољшање услова рада у судовима, повећање безбедности, модернизацији вођења архива и документације, као и побољшању имиџа судија у очима јавности.

На конференцији за новинаре подељене су и захвалинце Удруђења судија за прекршаје Србије појединцима и институцијама које су допринеле успостављању ефикаснијег правосуђа.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ