Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Договор министара региона о проширењу споразума о сарадњи

8.07.2011.

Сремски Карловци, 8. јула – Министри правде Србије, Хрватске и БиХ Снежана Маловић, Дражен Бошњаковић и Бариша Чолак, као и регионални тужиоци сагласили су се данас, на састанку у Сремским Карловцима да је неопходно проширење постојећих споразума о сарадњи и изручењу сопствених држављана.

На састанку је договорено да се већ идуће седмице састану експертске радне групе све три државе и почну рад на предлогу измена постојећих споразума како би се стало на пут окривљењима за тешка кривична дела који, скривајући се иза двојних држављанства, покушавају да избегну кривичну одговорност.

Према речима учесника састанка, разматрани су конкретни предмети као што је случај Драгана Паравиње који је извршио злочин у Хрватској, као и Милета Дакића ухапшеног у БиХ због подстрекавања на убиство тројице хрватских полицајаца 1991. године на подрују Војнића. Он је одлуком суда у Карловцу у одсуству осуђен на 20 година затвора.

Министарка правде Србије изјавила је након двочасовног састанка да су отворене многе теме које се тичу унапређења нормативног оквира за још бољу сарадњу између три земље, као и међународне правне помоћи у кривичним стварима.

"Било је речи и о конкретним предметима за које све три земље имају заједнички интерес, а то је да се осумњичени за извршење злочина нађу пред лицем правде и ако се докаже њихова кривица буду осуђени", рекла је Маловић.

Маловићка је истакла да се на тај начин доприноси раду правосудних органа у региону, да буду што ефикаснији, као и подизању квалитета живота наших грађана кроз решавање њихових интереса, путем међународне правне помоћи и у грађанским стварима.

Министар правде Хрватске Дражен Бошњаковић оценио је да у међусобним односима три државе има доста простора за унапређење већ постојеће сарадње.

"Имамо споразуме који су на снази, али се појаве случајеви који показују да их је потребно дорадити, као што је случај Драгана Паравиње који је дело починио у Хрватској а све три земље имају додирне тачке у том предмету", рекао је Бошњаковић.

Указавши да ће од идуће седмице експертске групе почети да раде на изменама споразума између Србије и Хрватске о изручењу сопствених држављана окривљених за кривична дела организованог криминала, он је изразио уверење да ће проширени споразум ускоро бити закључен.

Министар правде БиХ Бериша Чолак сложио се са колегама да је неопходно унапређење постојећих споразума и најавио могућност за отклањање препрека које спречавају да БиХ изручује своје држављане другим државама.

"У БиХ не постоје уставне препреке него законске. Верујем да ће у наредном периоду и оне бити отклоњене", рекао је Чолак.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ