Српски ћирилица Srpski latinica English

 

ГАСИМО ПОЖАРЕ У СРПСКОМ ПРАВОСУЂУ (ГРАДИМО ПРАВОСУЂЕ ЗА БУДУЋНОСТ)

29.11.2012.

Предузели смо мере да спасимо правосудни систем и државу катастрофе у коју нас је гурнуо претходни режим. Поправићемо хаос који је настао услед коришћења лоших информационих технологија у прошлости. Гасимо пожаре и стављамо нове насипе, како би изградили правосуђе за будућност, истакао је данас министар правде и државне управе Никола Селаковић, на конференцији „Квалитет правосуђа“.

 (Градимо правосуђе за младе, за стручност, за знање, за људе који имају вољу и храброст да се боре против криминала. За људе који ће помоћи својој земљи, истакао је данас министар правде и државне управе Никола Селаковић, на конференције „Квалитет правосуђа“).

Министар Селаковић је нагласио да је српско правосуђе веома лоше, јер већ две деценије влада небрига у правосудном систему. „Пре неколико година једна политичка партија пожелела је да направи сопствено правосуђе. Спровела је антицивилизацијски општи реизбор, дестковала судијске и тужилачке редове, а судску мрежу смањила тако да је Србија враћена у камено доба“, рекао је Селаковић.

„Правосуђе је један од темељних стубова демократије и зато смо у протеклом периоду радили веома напорно и имали готова решења. Дуплираћемо број основних судова, а нова мрежа ће бити прављена по одређеним критеријумима, као што су: конфигурација терена, клима, број становника и број предмета“, оценио је министар и истакао је да је задовоњан радом нових радних група које ни у ком тернутку нису дебатни клубови  или места на којима се експериментише законима.

Овом приликом, министар Селаковић је нагласио да нашу земљу чека и реформа система кривичног процесног права. Тим поводом ће Министарство правде и државне управе упутити предлог Влади да подржава концепт тужилачке истраге, што ће омогућити брже кривично гоњење и криминалце који ће за своје злочине одговарати.

„Мач правде се мора оштрити! Циљ кривичне правде је да јавно тужилаштво ојача и да му се дају овлашћења. То ће растеретити судове, а учиниоцима лакших кривишних дела омогућити краћи поступак, бржу правду и рехабилитацију, закључио је министар правде Никола Селаковић.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ