Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Говор министра правде Зорана Стојковића на Регионалној конференцији о високотехнолошком криминалу

19.03.2007.

Поштоване даме и господо, уважене колеге.

Дозволите да вас у име Владе, Министарства правде републике Србије, и у своје лично име поздравим и пожелим успешан рад.

Тема скупа је изузетно значајна у области борбе против криминала, посебно због појављивања нове врсте кривичних дела као и вршење традиционалних кривичних дела уз коришћење нових технологија.

ПАКО Србија - пројект за борбу против економског криминала, представља помоћ Србији у повећавању капацитета за борбу против економског криминала и зато користим и ову прилику да се захвалим Европској агенцији за реконструкцију и Савету Европе на помоћи коју нам пружају у области борбе против високо-технолошког криминала.

Револуција информационих технологија, суштински мења друштво и прожима све аспекте људских активности. Лакоћа приступа и претраживања информација садржаних у рачунарским системима, резултирала је експлозивним порастом количине доступних информација и знања која се из њих могу добити. То поред позитивних промена има и своју мрачну страну. Нове технологије доводе у питање постојеће законске концепте, а последице криминалног понашања су далекосежније него раније, јер нису ограничене географским положајем и државним границама. Тиме извршење кривичних дела добија међународну димензију. То постаје проблем са којим се у све већој мери срећу, како правни стручњаци, полиција, тужилаштва и судови појединих држава, као и међународна заједница, што високо-технолошки криминал сврстава у прекогранични криминалитет и захтева размену међународних искустава за ефикасно сузбијање и примену превентивних мера.

Закони појединих држава нису довољни јер се ограничавају на територију једне државе, па је неопходна међународна регулатива и усвајање адекватних правних инструмената уз поштовање људских права.

Србија је потписник конвенције и додатног протокола конвенције за борбу против високо технолошког криминала (сајбер конвенције).

Донели смо закон о сајбер криминалу и створили институционални оквир за ефикаснију борбу против овог зла како код нас тако и у иностранству. Ради побољшања законодавне основе у Скупштини се налази и нацрт закона о ратификацији напред наведене конвенције.

Усвојеним законом о сајбер криминалу, створен је законодавни оквир за борбу против истог и јасно дефинисани појмови тог облика криминала.

Формиране су посебне организационе јединице за борбу против сајбер криминала: оделење при МУП-у, оделење при Окружном суду у Београду и тужилаштво за сајбер криминал, што ће сигурно имати позитивних ефеката на пословање привредних субјеката и инвестиција у Србији, као и бољу заштиту интелектуалне својине.

Изменом кривичног законика, уведена су кр. дела против безбедности рачунарских података, интелектуалне својине, имовине и правног саобраћаја, извршених у смислу високо-технолошког криминала, а што ће бити предмет рада напред наведених органа.

Гостима из иностранства желим да се у Београду пријатно осећају и све учеснике конференције позивам на вечеру коју Министарство правде приређује у вашу част, а ја вам се лично искрено захваљујем на учешћу у раду ове конференције и желим вам успех.

Хвала свима.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ