Српски ћирилица Srpski latinica English

 

ИНТЕНЗИВИРАЊЕ САРАДЊЕ МИНИСТАРСТАВА ПРАВДЕ СРБИЈЕ И ХРВАТСКЕ

22.03.2012.

Моровић, 21. март 2012. - Министари правде Србије и Хрватске Снежана Маловић и Орсат Миљенић састали су се данас у Моровићу у близини српско-хрватске границе. На састанку је разговарано о унапређењу сарадње између два министарства и свим другим отвореним питањима у области међународне правне помоћи, посебно када је реч о питањима изручења, преузимању извршења кривичних пресуда, као и предмета ратних злочина.

Још једном је истакнута потреба процесуирања свих ратних злочина, као и важност регулисања овог питања међудржавним споразумом између Србије и Хрватске.

Министри су се сагласили и да је неопходно да се у што краћем временском року уклоне законодавне и друге препреке у обе државе за ефикасно процесуирање и  сарадњу на овом подручју.

Маловић и Миљенић су оценили и да је сарадња министарстава правде, као и правосудних органа Србије и Хрватске, последњих година изузетно напредовала, али и да је треба у будућности интензивирати.

Посебна тема разговора је био искуство из Хрватске у преговорима са ЕУ, с посебним освртом на поглавље 23, које се тичу правосудја.

- Интересовало нас је искуство Хрватске, како бисмо се што боље припремили и отклонили евентуалне недоумице, које се могу појавити у самом процесу преговора, што укључује усклађивање домаћег законодавства са европским прописима. Желили смо и да сазнамо од хрватских колега о њиховом искуству, како бисмо се боље упознали са релевантним правним тековинама у поглављима 23 и 24 као и са новим процедурама и захтевима Европске комисије током приступних разговора, који ће бити постављени и пред инситуцијама Србије, када започну преговори – објаснила је Маловић.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ