Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Изменама Законика о кривичном поступку продужење притвора за најтежа кривична дела

25.05.2007.

Министар правде у Влади Републике Србије Душан Петровић изјавио је данас да је одлагање примене Законика о кривичном поступку (ЗКП) предложено због тога што нису обезбеђени материјални и технички услови за његово спровођење.

Петровић је, образлажући Предлог закона о изменама и допунама Законика о кривичном поступку у Скупштини Србије, рекао да се примена ЗКП-а, који је усвојен у мају прошле године, а који је требало да почне да се примењује 1. јуна ове године, одлаже за 18 месеци – до 31. децембра 2008. године.

Он је прецизирао да је разлог за одлагање примене закона материјалне природе, јер у буџету још нису обезбеђена средства за његово спровођење. Као други разлог за одлагање, министар је навео усклађивање с новим Уставом Србије како би се спровеле промене принципа на којима је засновано кривично процесно право.

Предложеним изменама омогућује се да оптужени за најтежа кривична дела буду на располагању правосуђу све до изрицања правоснажне пресуде, истакао је Петровић и додао да трајање притвора после подизања оптужнице, односно изречене првостепене пресуде више неће бити ограничено законом, већ ће о томе одлучивати судско веће. Он је подсетио на то да је Законик донет 2001. године, када није било могуће предвидети са каквим ће се све случајевима у пракси срести правосуђе, уз напомену да смо сада суочени са дуготрајним поступцима за организовани криминал и ратне злочине.

Према његовим речима, уколико Скупштина усвоји измене, била би укинута законска одредба према којој је трајање притвора ограничено законом. Министар је прецизирао да, према важећем законском решењу, притвор траје најдуже две године од подизања оптужнице, односно четири године за дела за која је запрећена казна од 40 година затвора и за дела организованог криминала.

Петровић је објаснио да важећи закон прописује да се притвор укида и да се оптужени пушта на слободу уколико се за то време не изрекне првостепена пресуда.

Он је оценио да постоје озбиљни и одлучујући разлози за доношење нових решења о одређивању притвора после подигнуте оптужнице, односно изречене првостепене пресуде.

Истовремено, министар је навео да према изменама овог документа, оптужени не могу бити у притвору дуже од времена казне изречене првостепеним пресудама, а судско веће ће доносити решење о продужењу или укидању притвора сваких 30 дана до дана ступања оптужнице на снагу, а по истеку свака два месеца након ступања оптужнице на снагу.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ