Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Јавна расправа о Радној верзији Закона о парничном поступку

21.07.2011.

Јавна расправа о Радној верзији Закона о парничном поступку одржана је у четвртак 14. јула у Палати„Србија” у Београду. Радну верзију Закона о парничном поступку израдила је Радна група формирана14. јануара 2011. године решењем министра правде.

Отварајући скуп државни секретар Министарства правде Слободан Хомен рекао је да је израда Закона о парничном поступку још један битан корак у спровођењу реформе правосудног система. Хомен је подсетио да је овај закон донет као савезни, у бившој СФРЈ још давне 1977. године, као и да је од тада претрпео 18 измена.

Посебан циљ ове радне групе био је да се унапреди ефикасност и делотворност поступка, да се смање повреде чл. 6 Европске конвенције о људским правима и основним слободама и супротно томе афирмише право на правично суђење и на суђење у разумном року.

Радна верзија Закона садржи низ нових и модерних решења који доносе већу ефикасност, односно отклањају могућности бескрајног парничења с неизвесним трајањем и трошковима. Текст радне верзије Закона садржи и одређен број алтернатива, како би се стручној јавности омогућило да се изјасни о дилемама и различитим мишљењима у оквиру саме Радне групе, што ће сигурно допринети квалитетнијем законодавном процесу и омогућити да коначна решења буду усвојена у складу са потребама праксе и на основу консензуса у струци.

Предлоге, мишљења и сугестије сви заинтересовани могу доставити до 1. августа 2011. године на адресу ivana.stojsic@mpravde.gov.rs Радна група ће узети у обзир све коментаре, као и експертизу Савета Европе, која се очекује средином августа.

Транскрипт аудио записа са Јавне расправе можете преузети овде.

 

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ