Српски ћирилица Srpski latinica English

 

ЈАВНО-БЕЛЕЖНИЧКИ СИСТЕМ ПОДИЖЕ СТЕПЕН ПРАВНЕ СИГУРНОСТИ

1.02.2013.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић током своје посете Берлину састао се са председником Савезне нотарске коморе Републике Немачке Др. Тимом Спарком и његовим сарадницима.

Министар Селаковић је истакао да је веома задовољан разговорима који су вођени у немачкој Савезној нотарској комори, као и да су ти разговори били вишеструко корисни за увођење јавно-бележничког система у Србији. Он је оценио да је помоћ коју је до сада нотарска комора Немачке пружала Министарству правде и државне управе у започињању јавно-бележничке службе, њеном развоју и јачању, заиста непроцењива , као и да ће та помоћ и у наредном периоду бити итекако присутна.

У Србији је почетак увођења овог система био условљен, а и даље јесте, бројем именованих јавних нотара. Потребно нам је да остваримо број од 100 нотара који су положили испит. Међутим, те испите прате велике тешкоће. Са једне стране, кандитати нису добро проценили тежину и важност испита, а са друге, они који су те испите спороводили су се трудили да тај посао раде што је могуће одговорније и стриктније”, рекао је Селаковић и додао да ће доћи до померања примене Закона о јавном бележништву, јер се још увек није достигао број од шездесет нотара.

“Потребно је да грађани знају да увођење јавно-бележничке службе у Србији, јесте нешто што уводи знатно виши степен правне сигурности. Када грађанин хоће да купи кућу или стан, више неће морати да стрепи од ризика да ли ће заиста и постати власник те куће, или да ли су сва документа законски исправна. О томе брине нотар”, објаснио је министар. Он је нагласио да је нотар јавни службеник, који је добио правно овлашцење од стране државе, неко ко не ради попут адвоката, у интересу само једне странке, већ у интересу свих. Он мора грађанина да информише о свим питањима куповине неке непокретности, он не води рачуна само о форми, већ и о садржини уговора.

Такође, министар је рекао да се све ово може превести и на област правних лица. “Нотари су врло битни за постизање правне, али и економске сигруности. Јавно-бележнички систем уводи много више извесности у пословању и раду, као и инвестирању”, истакао је Селаковић и додао да нотарска служба може да се назове и “канцеларија за брзе одговоре”.

“У овом тренутку, надлежности које би нотари имали у некој од поменутих области, нису довољно широко и добро дефинисане законом. Иако смо добили доста похвала за многе делова нашег закона од стране колега из немачке нотарске коморе, сви смо се сложили да је потребно ојачати и повећати надлежности јавних бележника. Надам се да ћемо са таквим законом, чак пре марта изаћи пред посланике Народне скупштине”, закључио је Селаковић.

 

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ