Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Конференција “Алтернативне мере/санкције и смањење пренасељености у затворима”- 17. јун 2010. године

22.06.2010.

Министарка правде Снежана Маловић обратила се учесницима конференције “Алтернативне мере/санкције и смањење пренасељености у затворима”, коју је 17. јуна 2010. организовала Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а и Амбасадом Холандије у Београду, и том приликом најавила је усвајање Стратегије за смањење проптерећености смештајних капациета у установама за извршење кривичних санкција.
По речима министарке, овај документ предвиђа низ консекветних активности које ће краткорочно и дугорочно допринети смањењу оптерећености затворских капацитета, који су сада преоптерећени.“Пренасељеност у затворима, иначе проблем великог броја држава у Европи и свету, узрокује погоршање услова боравка у тим затворима, као и смањење безбедности” истакла је Маловић.Такође,учесницима конференције минстарка Маловић представила је досадашње активности Министарства правде у процесу примене алтернативних санкција у Србији у упознала их са даљим плановима у овој области.
По речима директора Управе за извршење кривичних санкција Милана Обрадовића,
алтерантивне санкције треба да замене краткороч не затворске казне које су се показале као неефикасне, али и скупе за државу.”Сарадња са судовима и тужилаштвима и изрицање алтернативних санкција у већој мери знатно ће умањити преоптерећеност у затворима у Србији, где  тренутно борави око 11.000 људи, а капацитет је 6.000”рекао је Обрадовић. Он је је и најавио да ће у септембру бити завршен нови затвор у Падинској Скели, капацитета 450 осуђеника, затвореног типа, намењен осуђеницима за најтежа кривична дела, додајући да су одобрена средства за изградњу још два затвора-у Панчеву и Крагујевцу, капацитета 1.000 особа.
Шеф Мисије ОЕБС-а Димитриос Кипреос  указао је да је смањење броја затвореника „главни изазов“, а да је увођење алтернативних санкција „део решења“. Заменик шефа мисије Амбасаде Холандије у Србији Тсјеард Хукстра подсетио је да је та амбасада двојако подржала пројекат „Подршка успостављању система алтернативног кажњавања у Србији“ – новчано, као и кроз успостављање сарадње српских и холандских стручњака.
Конференција је окупила око 80 стручњака из области спровођења кривичних санкција, као и представнике организација за заштиту људских права.


 Говор министарке правде можете преузети овде

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ