Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Конференција “Деца у медијском огледалу” - 20. новембар 2009. године

20.11.2009.

Министарска правде Снежана Маловић учествовала је на скупу „Деца у медијском огледалу“ који је организовао УНИЦЕФ, поводом две деценије од усвајања конвенције УН о правима детета. Министарка Маловић је овом приликом нагласила да ће Министарство правде наставити да унапређује законску регулативу у области заштите деце од злостављања, и додала да посебно треба водити рачуна о заштити деце у медијима, где је установљен велики напредак, али остаје још много тога да се уради како би се деци гарантовало да ефикасно остварују своја права.

Министарка Маловић је навела да је у претходној години остварен значајан напредак у успостављању правног оквира, чиме можемо бити задовољни, али ћемо на примени законодавства и даље радити кроз бројне обуке представника правосуђа и унапређења механизама за њихово ефикасније деловање.
"Наш приоритет је да предузмемо даље акције да певазиђемо препреке које нам стоје на путу и да принципе и идеале које Конвенција прокламује остваримо кроз опипљиве резултате", рекла је Маловићева.

Она је подсетила да је Србија као потписница Конвенције прихватила да "права детета нису нешто што држава или породица даје детету, већ нешто што деци припада самим рођењем и да ова права нико не мозе да им одузме". "Пракса, нажалост, показује да су управо недужна деца изложена тешким ситуацијама и судбинама", рекла је Маловићева наводећи да се тиме угрожава право деце на живот, опстанак и развој, што је у Конвенцији подигнутио на ниво принципа.

Потпредседница владиног Савета за права детета Љиљана Лучић најавила је измене Закона о породици којима ће бити изричито забрањено физичко кажњавање деце. Ове измене су нужне пошто су анализе показале да је насиље над децом у порасту од 2005. године. Прошле године више од 3000 деце били су жртве насиља. У већини случајева радило се о емоционалном, а одмах затим физичком насиљу над децом. У највећем проценту насиље се дешава у породици, а у 80 одсто случајева су починиоци отац, мајка или близак сродник. Према речима Љиљане Лучић, измене закона припремљене су у сарадњи са Саветом Европе и организацијом "Спасимо децу" и требало би да буду усвојене по хитном поступку крајем ове или почетком идуће године. Министар унутрашњих послова Ивица Дачић навео је да текстови у којима се говори о насиљу подстичу насиље и позвао новинаре да не дају велики медијски простор онима који врше насиље над децом. Дачић је рекао да се због сензационализма и тиража ствара слика да је насиље међу младима у драстичном порасту и додао да то доводи до тога да јавност не буде адекватно информисана, а да се деца на тај начин злоупотребљавају. Кометаришући податак из истраживања да су у 70 одсто текстова о деци и насиљу извори државни органи, најчешће полиција, Дачић је казао да би новинари требало да се ограниче на званичне изворе.

Говор министарке правде можете преузети овде

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ