Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Конференција “Национална стратегија реформе правосуђа- Шта предстоји?” - 14. и 15. септембар 2009. године

15.09.2009.

Државни секретар Слободан Хомен је, отварајући конференцију, нагласио да је у Србији завршено 95 одсто планиране реформе правосуђа и да би требало да буде донета нова стратегија која ће обухватити план за наредних пет година.

Хомен је истакао да је од 2006. године усвојено 35 закона у овој области и да би нова стратегија требало да буде посвећена спровођењу закона, смањењу трајања судских поступака и бржем остварењу правде.„У овом тренутку сигурно је да су највећи проблеми правосуђа спорост судских поступака и неефикасност“, рекао је Хомен и додао да би предстојеће измене Законика о кривичном поступку требало да допринесу убрзању судских поступака. Државни секретар је најавио је да ће до краја године бити предложени нови закони о парничном и о извршном поступку, који ће такође утицати на убрзање и повећање ефикасности судских поступака.Током јесени посланици ће одлучивати и о изменама и допунама закона о Уставном суду Србије, надлежностима државних органа у поступцима за ратне злочине и о амнестији, додао је Хомен. Такође, он је овом приликом објавио и да је одлучено да се из Предлога закона о тајности података бришу одредбе које се тичу ограничења за институције Повереника за информације од јавног значаја, заштитника грађана, Државне ревизорске институције. Када је реч о другом закону који се сада налази у скупштинској процедури - Предлогу закона о правосудној академији, државни секретар је нагласио да је то прилика да се политика искључи из процеса избора судија и тужилаца. Хомен је објаснио да ће свако ко жели да буде судија морати да се јави на конкурс, следе две године обуке и оцењивања, а потом Високи савет судства предлаже Скупштини Србије најбоље кандидате са ранг листе. Амбасадор Канаде Џон Морисон је рекао да је за реформу правосуђа у Србији и успостављање независног и ефикасног система правде, Канада до сада обезбедила пет милиона долара. За успостављање владавине права која је суштински значајна за одрживи развој, Канада је од 2003. године уложила око 400 милиона долара у 800 различитих програма у Србији, рекао је Морисон.

Министарка правде Снежана Маловић је, у оквиру завшне сесије, оценила да Национална страгетија зареформу правосуђа даје резултате и нагласила да су циљеви реформе ефикасније, одоговорније и независно правосуђе.

“Један од најважнијих резултате је доношења пакета правосудних закона, али пред нама је испит како ће се они примењивати” рекла је Маловић и додала је да је један од кључних задатака Министарства правде да обезбеди несметан рад судова у тужилаштва, и нагласила да је велика одговорност на Високом савету судстваи Државном већу тужилаца. Министарка Маловић је истакла да се резултати усвојеног пакета закона могу видети, и као пример навела Закон о одузимању имовине проистекле из кривичних дела.

Она је навела дас у ове законодавне активности важан предуслов за визну либерализацију и даље европске интеграције, Такође, министака је истакла да су приоритети министарства одлучна борбапротив организованог криминала и корупције, побољшање грађанско-правног законодавства, парничног поступка и закона о извршењу судских одлука, омогућавање бољег остваривања правде за сиромашне и социјално угрожене грађане израдом и усвајањем закона о бесплатној правној помоћи и др.

Говор министарке правде Снежане Маловић можете преузети овде

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ