Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Конференција “Правосудна сарадња између земаља Западног Балкана – грађанскоправне, трговинскоправне и породичноправне ствари“ - 2-3. април 2009.године.

3.04.2009.

Министарствo правде Републике Србије у сарадњи са Европском комисијом (Генерални директорат за проширење – програм TAIEX)  организовало је конференцију “Правосудна сарадња између земаља Западног Балкана – грађанскоправне, трговинскоправне и породичноправне ствари“ која је одржана 2. и 3. априла у Београду.

Конференцију су свечано отворили министарка правде Снежана Маловић, в.д. председника Врховног суда Србије Ната Месаровић и Пјер Дибман, представник Делегације Европске комисије у Србији.

У уводном излагању, министарка правде је истакла да је један од најзначајнијих темеља ЕУ право њених грађана да се слободно крећу, као и да живе и да раде у било којој земљи, односно да буду заштићени од криминала и имају једнако право на судску заштиту. Министарка Маловић је упознала учеснике са активностима које министарство спроводи на хармонизацији прописа и резвоју сарадње са ЕУ у грађанским, кривичним и трговинским стварима. Министарка је истакла посебну важност регионалне сарадње и посвећеност поштовању заједничких циљева као што су међусобно признавање судских одлука и докумената, сарадња у грађанским и кривичним стварима и побољшању судске и тужилачке сарадње.

Ната Месаровић, в.д. председнице ВСС, навела је да је за грађане Србије и земаља региона свакако најважнија владавина закона и независност судске власти.  Према њеним речима остваривање сталне сарадње Србије и земаља региона са европским институцијама помоћи ће нашој земљи да превазиђе тешкоће које тренутно има и да на најбољи начим задовољи обавезу усклађивања домаћег законодавства са европским стандардима.

Представник  Делегације ЕК у Србији, Пјер Дибман, је истако важност регионалне правосудње сарадње као услова за ефиксано прекограничну сарадњу.

Регионалној конференцији су присуствовати представници Европске комисије и правосудних делегације из Албаније, Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе, као и реномирани стручњаци из области међународно приватног права из Србије и из земаља Европске уније.

На конференције су разматрана питања усаглашавања легислативе и праксе у региону Западног Балкана и њеном прилагођавању прописима Европске уније. Такође, учесници скупа су се упознали са праксом земаља ЕУ у примени важних међународних конвенција у грађанским, трговинским и породичним стварима. Делегације су представиле искуства земаља из којих долазе, посебно у области прилагођавања националих законодавстава праву Европске уније. Уједно, предложени су механизме за унапређење међународне правне сарадње и међинародне правне помоћи у цивилним стварима у региону.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ