Српски ћирилица Srpski latinica English

 

МАЛОВИЋ: ДОГОВОРЕНА БЛИСКА САРАДЊА

1.02.2011.

БРИСЕЛ, 01. фебруар 2011. - Министарка правде Србије Снежана Маловић изјавила је да је, у разговору са европским комесаром за провосуђе Вивијан Рединг, поздрављено усвајање законског оквира за избор Високог савета судства и Државног већа тужилаца по одредјеним измењеним процедурама, као и усвајање услова за преиспитивање одлука првог сазива ова два тела.

Маловић је у Бриселу, после састанка Рединг са делегацијом Србије, коју је преводио премијер Србије Мирко Цветковић, рекла да су сви ови кораци рађени у сарадњи са представницима Европске уније (ЕУ) и да ће се и убудуће сарађивати са представницима Уније.

Желим да кажем да ми ово не чинимо због европских интеграција, радимо једним делом и због тога, али ово је важно због подизања квалитета живота наших градјана и наравно, веће правне сигурности, истакла је Маловић.

Када имамо већу правни сигурност, напоменула је она, имамо и више инвестиција и бољи животни стандард.

У Акционом плану, који је сачинила Влада Србије на основу  Извештаја Европске комисије, објаснила је Маловић, предвиђени су прецизни кораци када се ради о избору Високог савета судства и Државног већа тужиоца, али и поступку преиспитивања избора.

Рок у којем мислимо да завршимо посао је крај године, али очекујем да већину посла завршимо пре подношења годишњег извештаја европског комесара за проширење Штефана Филеа, где ће се видети спремност да решимо отворена питања, истакла је Маловић.

Она је инсистирала да Србија ово не ради зато што је то услов за добијање статуса кандидата и позитивно мишљење о отпочињању преговора.

"Дубоко сам уверена да у поступку преиспитвања, када се буду обављали разговори, првенствено, са неизабраним судијама и тужиоцима, видеће се на који начин је Високи савет судства у првом сазиву поступао и на који начин је критеријум стручности, достојности и оспособљености  применио на сваки случај", истакла је Маловић.

"Сигурна сам у одлуке које смо доносили и дубоко сам уверена да ће велики број одлука бити потврђен", нагласила је Маловић.

Она је Рединг информисала и о напорима у борби против организоавног криминала и корупције, сарадњи у региону, али
и о другим сегментима реформе правосуђа, попут измена процедура рада у извршним и кривичним поступцима и поступку извршења.

"Задовољство ми је што смо се договорили да блиско сарађујемо, како са Директоратом за проширење, тако и са Директоратом за правосуђе", закључила је Маловић.

Маловић се у Бриселу састала и са известиоцем Европског парламента за Србију Јелком Кацином са којим је разговарала о корацима које Влада Србије предузима како би се отклониле све сумње у квалитет реформе правосуђа.

Кацин је поздравио кораке који су до сада предузети у том правцу и  указао на важност предстојећих реформи чије ће успешно извршавање обезбедити Србији стицање статуса кандидата.

Маловић и Кацин сложили су се да је успостављање владавине права кључ за наставак европских интеграција Србије.

Маловић је члан делегације која ће на челу са премијером Владе Републике Србије Мирком Цветковићем предала одговоре Републике Србије на Упитник Европске комисије.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ