Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Маловић: Правду приближити грађанима Србије

31.10.2011.

Кладово, 25. октобар - Министарка правде Снежана Маловић поручила је данас, поводом обележавања Европског дана правде, да ће инсистирати на приближавању правде грађанима, улагању додатних напора на успостављању владавине права, правне сигурности и достизању европских стандарда.

"Европски дан правде треба да нас подсети на неопходност рада на приближавању правде грађанима Србије и нашем скором уласку у породицу европских земаља", рекла је Маловић отварајући Прво саветовање судија прекршајних судова Републике Србије које се одржава у Кладову.

Кроз рад прекршајних судова ствара се свест грађана о реформисаном правосуђу, јер се са њима најчешће сусрећу, указала је Маловић.

"Зато је ваша улога веома важна, јер су само ефикасна и квалитетна суђења, успостављање правне државе у пуном капацитету услов за поверење грађана у српско правосуђе", истакла је министарка правде.

Она је подсетила да је у оквиру процеса реформе препознат значај прекршајних судова, који су до 2010. били прекршајни органи, и да им је након седамдесет година враћен статус "какав заслужују".

"Налазите се у систему судске власти што вам омогућава да самостално и непристрасно делујете, али тиме је и ваша одговорност већа, навела је министарка правде и оценила да је указано поверење у претходних годину и десет месеци, оправдано.

У прекршајним судовима у овом тренутку је више од милион поступака у раду. Решено је око 60 одсто примљених и пренетих предмета, а од пресуда које су донете буџет Србије је повећан за око 28 милиона евра.

Маловић је посебно истакла да се улога правосуђа не своди само на репресивне мере, већ да оно мора да делује и да је извесност кажњавања веома важна.

"Грађани Србије морају бити свесни да уколико начине било који прекршај за то следи казна", поручила је Маловић и изразила уверење да ће то довести до смањења броја прекршаја.

Указујући да ће се следеће године судије прекршајних судова бирати на сталну функцију, Маловић је нагласила да ће после тога њихов статус бити у потпуности изједначен са осталим судијама у Србији.

Она је напоменула да су судије прекршајних судова у претходном периоду дале значајан допринос јачању независних регулаторних тела у Србији, радом на предметима које покрећу повереник за информације од јавног значаја, Агенција за борбу против корупције, као и републички ревизор.

Јак подстрек целокупном правосуђу, а самим тим и прекршајним судовима треба да буде недавни извештај Европске комисије која је дала Србији подршку и позитивно оценила ток реформе правосуђа, навела је Маловић истичући да је "и поред тога, пред нама још пуно посла и нећемо стати".

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ