Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Маловић: Српско правосуђе на добром путу

14.11.2011.

Крaгујевац, 14. новембар – Министарка правде Снежана Маловић изјавила је данас након састанка са судијама Апелационог суда у Крагујевцу да је Србија на добром путу да оствари основне циљеве које је поставила за пуну примену реформе правосуђа.

Према њеним речима, две године након реформе правосуђа је прави моменат за сагледавање резултата и поједначног рада судија и судова уопште.

"Велико ми је задовољство када погледам извештаје о раду који говоре о томе да се много ефикасније поступало. Наравно да на томе не треба стати, него треба ићи даље", рекла је Маловић.

Са оценом министарке сложила се и председница Врховног касационог суда и Високог савета судства Ната Месаровић, напомињући да Апеациони суд у Крагујевцу ради добро, али да увек има места за побољшања рада.

"Када кажем да раде добро, то је зато што су завршили велики број старих предмета у којима су поступци, примера ради, у парничној материји трајали више од 10 година", рекла је Месаровић. Маловић је навела да је састанак у Крагујевцу имао за циљ да се сагледа
где се још више може радити не би ли српско правосуђе одговорило основном циљу, а то је да грађани Србије буду задовољни његовим
радом и да своја права могу да остварују ефикасно.

"Дубоко сам уверена да ћемо смањењем броја представки Европском суду за људска права допринети да грађани Србије буду задовољнији", рекла је Маловић.

Она је казала да се увећава број представки Европском суду, али да то не треба сагледавати само кроз то да ли су судови ефикасни или нису, већ да постоји свест грађана да могу да се обраћају Европском суду за људска права.

Председница Врховног касационог суда Ната Месаровић је с тим у вези напоменула да при том суду постоји посебна служба која прати притужбе грађана и да је обавеза свих председника судова да се на притужбе грађана детаљно изјасне и да им каззу да ли је
притужба основана или није.

Она је додала да је потребно да се више говори о уједначавању судске праксе на нивоу својих апелационих судова и да се подигне ниво сарадње тих судова.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ