Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Министар правде Стојковић на Конгресу европских правника у Бечу, 3. мај 2007. године (Танјуг)

4.05.2007.

Председник Аустрије Хајнц Фишер отворио је данас четврти Европски конгрес правника у Бечу, којем, као почасни гост, присуствује министар правде Србије Зоран Стојковић.

Током тродневног скупа, око 1200 правника из 40 земаља разговараће о европском правосуђу - подељени у три радне групе они ће, пре свега, разматрати европски закон о склапању уговора, европски кривични закон и питање миграције унутар и ка Европи.

Стојковић је изјавио Танјугу пред почетак скупа да је учешће представника владе Србије у Бечу веома важно пошто је наша земља три и по године радила, у сарадњи са Саветом Европе и ЕУ на прилагођавању својих закона.

"Маса наших прописа је рађена у сарадњи са Европом. Имамо јако добру ситуацију, јер је велики део посла урађен", рекао је српски министар правде, посебно у том контексту истичући Кривични закон.

Према Стојковићевим речима, за њега је веома важан предстојећи разговор с европским комесаром за правосуђе Франком Фратинијем о споразуму о визним олакшицама.

"Треба да разговарамо о споразуму о визним олакшицама и реадмисији. На прошлој седници владе постигли смо коначно договор о овом споразуму. Прихватили смо један део њихових сугестија, а они део наших примедби. Парафирање може, сада, врло лако да се обезбеди, а потписивање ће потом брзо уследити", нагласио је Стојковић.

Министар правде је рекао да ће на скупу европских правника бити сагледано шта је до сада урађено на усаглашавању законодавства, као и шта предстоји да се уради на овом пољу.

"Већ сада је побољшана сарадња органа у борби против прекограничног криминала, а и пружање правне помоћи је постало брже и ефикасније", оценио је Стојковић.

Српски министар правде објаснио је да ће учесници конгреса у Бечу разговарати и о томе шта треба још побољшати, посебно када је реч о борби против тероризма, организованог и прекограничног криминала.

Пред почетак седнице министар правде Србије Стојковић разговарао је кратко са председником Аустрије Фишером, министром правде Аустрије Маријом Бергер, министром правде Немачке Бригите Циприс, као и са комесаром ЕУ Франком Фратинијем.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ