Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Министар правде у Влади Републике Србије Зоран Стојковић ће у четвртак, 12. априла 2007. године, присуствовати отварању судница бр. 3 и 4 и пратећих просторија реновираних за потребе Одељења за високотехнолошки криминал Окружног суда.

3.04.2007.

Поводом информација које су данас објављене у медијима о предмету Бодрожић, а ради тачног информисања јавности, саопштавамо следеће:

Министарство правде Републике Србије је одмах по пријему одлуке Комитета за људска права Уједињених нација писмено затражило од Жељка Бодрожића да се изјасни о накнади штете, чија висина није одређена одлуком Комитета. Поступајући на овај начин, Министарство правде је извршавало обавезу Републике Србије преузету ратификацијом Међународног пакта о грађанским и политичким правима.

Међутим, господин Бодрожић до данас није доставио опредељени захтев за накнаду нематеријалне штете, што је једини основ за исплату исте. То је и разлог због кога Жељку Бодрожићу није исплаћена накнада штете.

Наглашавамо да су поводом случаја Бодрожић и други државни органи поступали у оквиру својих надлежности. Републичко јавно тужилаштво је против пресуде Општинског суда у Кикинди, која је и била основ за доношење одлуке Комитета за људска права УН, поднело захтев за заштиту законитости Врховном суду Србије с предлогом да се наведена пресуда преиначи и окривљени Бодрожић ослободи од оптужбе да је извршио кривично дело увреде.

Међутим, Врховни суд Србије је пресудом одбио као неоснован захтев Републичког јавног тужилаштва. С обзиром на то да судску власт врше судови као независни и самостални органи државне власти, Министарство правде, као део извршне власти, није овлашћено да коментарише ни горе наведену пресуду Врховног суда Србије, ни пресуду Општинског суда у Кикинди којом је новчана казна замењена казном затвора.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ