Српски ћирилица Srpski latinica English

 

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ НА САСТАНКУ СА СТЕФАНОМ САНИНОМ И ВЕНСАНОМ ДЕЖЕРОМ

3.11.2012.

Стратешки, систематски и транспарентан приступ, једини је прави пут ка решавању проблема са којима се српско правосуђе суочава већ дужи низ деценија, истакао је министар Никола Селаковић током састанка са генералним директором Дирекције за проширење ЕУ Стефаном Санином и шефом делегације Европске уније у Србији Венсаном Дежером, који је одржан касно јуче.

На састанку, презентовани су резултати рада током првих сто дана нове Владе Србије, као и наредни кораци Министарства правде и државне управе.

Министар Селаковић представио је предлоге радних група за измене и допуне више од десет правосудних закона. Посабан акценат стављен је на радну групу која је радила на нацрту предлога Закона о подручјима и седиштима судова и тужилаштава, која је за задатак имала да донесе јасне и објективне критеријуме, који ће показати у којим местима у Србији је потребно вратити основни суд. Он је оценио да без нове мреже судова није могућа правилна интеграција враћених неизабраних судија и тужилаца у правосудни систем и да се постојећа мрежа судова показала као изузетно неефикасна и нерационална.

Селаковић је истакао да је започет рад на изради три стратегије - за реформу правосуђа, борбу против организованог криминала и корупције, као и за реформу јавне управе. "Посебно морамо водити рачуна да стратегије буду спроводиве и да се могу имплементирати, као и какве су њихове финансијске импликације", рекао је министар Селаковић.

Господин Санино и господин Дежер истакли су задовољство досадашњим радом Министарства правде и дражавне управе, посебно подржавајући системски приступ при спровођењу неопходних мера како би се исправиле негативне последице реформе правосуђа из 2009. године. Они су посебно нагласили значај борбе против корупције и криминака, истичући да је потребна јака сарадња међу државним органима, као и јасна институционална подела надлежности у тој борби.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ