Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Министарка правде и градоначелник Београда Драган Ђилас потписали Меморандум о сарадњи у спровођењу алтенрнативних санкција - 20.03.2009. године.

20.03.2009.

Министарка правде Снежана Маловић и градоначелник Београда Драган Ђилас потписали су данас, 20. марта 2009, Меморандум о сарадњи у спровођењу алтернативних санкција, којим ће бити омогућено да особе којима је одлуком суда изречена казна рада у јавном интересу буду ангажоване у раду јавних предузећа и институција.
 
Према речима министарке, рад у јавном интересу подразумева друштвено користан рад којим се не вређа људско достојанство и који се не врши у циљу стицања добити, а може се изрећи као главна казна за кривчна дела за која је прописан затвор до три године, условна осуда или новчана казна. У случају да осуђени не обави све или део часова рада у јавном интересу, суд ће му ту казну заменити казном затвора, навела је Маловићева и прецизирала да је та казна најпогоднија  за изрицање у случајевима саобраћајних несрећа без смртне последице, односно са смртном последицом када починилац није био у алкохолисаном стању. Министарка Маловић је навела да су алтернативне санкције уведене су у кривично законодавство Србије пре три године, али због непостојања услова нису могле да се реализују, до данашњег потписивања Меморандума, и најавила да ће таква сарадња бити успостављана и у другим градовима Србије.  У Србији на реализацију алтернативних санкција, односно рада у јавном интересу, чека 82 пресуде а у Београду 15, истакла је Маловић.

Градоначелник Ђилас је објаснио да ће осуђеници рад у јавном интересу обављати у јавно комуналним предузећима града као што су водовод, канализаија, градска чистоћа, затим путевима "Београд", на хипордому и другим институцијама. Он је оценио да ће примена овог Меморандума донети обострану корист и граду због бесплатног рада и осуђеницима, који  ће радом у јавном интересу моћи да се ресоцијализују и реинтегришу у друштво. Драган Ђилас је изразио очекивање да ће што више пресуда бити алтернативне санкције и додао да има пуно људи који су осудјени за кривична дела која нису тешка.  Он је навео да је примена алтертнативних санкција у свету показала добре резултате додајући да је Београд први град у Србији који је са Министарством правде потписао споразум који омогућава примену те врсте казне.

Спровођењу рада у јавном интересу допринеће Повереничка служба Управе за извршење заводских санкција која ће вршити надзор, давати стручну помоћ и подршку осудјеном у извршењу  обавеза прописаних у судској одлуци и сарадњом са породицом утицати на његову ресоцијализацију.

Потписивању споразума у Скупштини Београда присуствовали су и Милан Обрадовић, директор Управе за извршење заводских санкција, и заменица шефа мисије ОЕБС-а у Србији, Рут Ван Ријин, која је изразила задовољство што применом алтернативних санкција правосудни систем у Србији иде у правцу постизања европских стандарда.

Говор министарке правде можете преузети овде

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ