Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Министарка правде Снежана Маловић у посети Португалу - 25. мај 2010. године

28.05.2010.

Министарка правде Снежана Маловић боравила је 24. и 25. маја 2010. у радној посети Португалу током које је са министром правде Албертом Мартиншем потписала Меморандум о сарадњи. Меморандум који су министри правде две земље потписали потписали омогућава бољу размену информација и искустава у процесу европских интеграција и борби против криминала и корупције.

Боља сарадња два правосуђа, према демократским принципима, заједнички је интерес Србије и Португалије, јер ће допринети ефикаснијем спровођењу правде, поручили су у Лисабону министри правде Снежана Маловић и Алберто Мартинш. Министарка Маловић је истакла да ће Србија прихватити правила Европске уније, а да је реформа правосуђа један од битних процеса на том путу. "Прихватићемо правила ЕУ и покушати да наше друштво учинимо што демократскијим и бољим за наше грађане. Један од битних процеса на том путу је и реформа правосуђа. Управо овај меморандум ће нам помоћи да на том путу истрајемо размењујући искуства наше две земље", рекла је министарка Маловић.
Министар Мартинш је навео да је меморандум значајан оквир, а сарадња ће накнадно бити дефинисана по областима, пре свега у сфери борбе против криминала, са којим се суочавају обе државе."Само блиским и добро артикулисаним односима међу државама можемо да очекујемо делотворну примену правде у свету који све мање познаје границе. Србија и Португал треба да појачају сарадњу, посебно сада када Србија приводи крају врло значајан напор приближавања ЕУ, достављајући свој захтев за чланство", рекао је португалски министар правде Алберто Мартинш.

Током боравка у Португалу, министрака Маловић и чланови српске делегације сусрели су се и са тужиоцима Антониом Клумнијем и  Фернандом Пинтом Монтеиром. Државна тужилаштава Србије и Португала већ годину дана раде заједно на сузбијању транснационалног криминала, што је омогућено споразумом који је  потписан прошле године у Београду, док је на састанцима у Лисабону разматрана могућност да се у истрагама повежу и криминалистичке полиције две земље.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ